- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Pomyslalam, ze skoro z powodzeniem dodaje do lodow "cookies", "kukulki", kawalki owocow, czekoladowe chipsy, fudge i inne....to moze warto sprobowac z "pianka"...
Pianke trzeba jednak dodac prawie na koncu mrozenia (w maszynie lub pojemnikach gdy robimy recznie), jak slusznie zauwazyla AgusiaH...dodane na poczatku traca swoja konsystencje. Niemniej nadaja lodom niesamowity smak...
500ml pelnotlustego jogurtu naturalego
100g mialkiego cukru (caster sugar)
laska wanilii (lub ekstrakt z wanilii)
1/2 opakowania "Ptasiego Mleczka" Wedla
Otwieram laske wanilii i ostrym nozem oddzielam nasionka, dodaje je do jogurtu wraz z cukrem. Mieszam.
Mixture przekladam do pojemnika maszyny do lodow. Gdy masa jest juz prawie zmrozona, dodaje posiekana pianke. Dalej zamrazam.
Nadmiar mozna oczywiscie przechowac w zamrazalniku...
Pianke trzeba jednak dodac prawie na koncu mrozenia (w maszynie lub pojemnikach gdy robimy recznie), jak slusznie zauwazyla AgusiaH...dodane na poczatku traca swoja konsystencje. Niemniej nadaja lodom niesamowity smak...
500ml pelnotlustego jogurtu naturalego
100g mialkiego cukru (caster sugar)
laska wanilii (lub ekstrakt z wanilii)
1/2 opakowania "Ptasiego Mleczka" Wedla
Otwieram laske wanilii i ostrym nozem oddzielam nasionka, dodaje je do jogurtu wraz z cukrem. Mieszam.
Mixture przekladam do pojemnika maszyny do lodow. Gdy masa jest juz prawie zmrozona, dodaje posiekana pianke. Dalej zamrazam.
Nadmiar mozna oczywiscie przechowac w zamrazalniku...