WANILIOWE MUFINKI
Szczyt prostoty i niczym nie zakłócony wszechogarniający aromat wanilii.
12 sztuk
1 i 1/2 szkl maki
2/3 szkl cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szkl jogurtu naturalnego lub waniliowego
1/2 szkl mleka
1 i 1/2 łyzki ekstraktu z wanilii
100 g roztopionego masła
Wymieszać w 1 misce suche składniki. W drugiej wymieszać płynne, oprócz masła, na końcu dodając lekko roztrzepane jajko. Wlać płynne do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wmieszać do masy roztopione masło. Wypełnić ciastem formy do mufinek ( do wysokości ok. 2/3). piec w 180 stopniach ok. 20 min. Wykładac na siatke do ostygnięcia.
Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii (taki ciemnobrązowy płyn) myslę, że można go spokojnie zastąpić cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym do ciast (chyba wtedy mniej go trzeba dodać, dawno nie piekłam z olejkiem , ale 1 1/2łyzki to na pewno o wiele za dużo w tej sytuacji).
Szczyt prostoty i niczym nie zakłócony wszechogarniający aromat wanilii.

12 sztuk
1 i 1/2 szkl maki
2/3 szkl cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyzeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1/2 szkl jogurtu naturalnego lub waniliowego
1/2 szkl mleka
1 i 1/2 łyzki ekstraktu z wanilii
100 g roztopionego masła
Wymieszać w 1 misce suche składniki. W drugiej wymieszać płynne, oprócz masła, na końcu dodając lekko roztrzepane jajko. Wlać płynne do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wmieszać do masy roztopione masło. Wypełnić ciastem formy do mufinek ( do wysokości ok. 2/3). piec w 180 stopniach ok. 20 min. Wykładac na siatke do ostygnięcia.
Jeśli nie macie ekstraktu z wanilii (taki ciemnobrązowy płyn) myslę, że można go spokojnie zastąpić cukrem waniliowym i olejkiem waniliowym do ciast (chyba wtedy mniej go trzeba dodać, dawno nie piekłam z olejkiem , ale 1 1/2łyzki to na pewno o wiele za dużo w tej sytuacji).