- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Wpisuje na prosbe milosniczek sowek
225g masla o temp pokojowej
60g serka kremowego
170g jasnego muscovado
1 duze jajko
1 lyzka dobrego ekstraktu z wanilii
375g maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
czekoladowe chips
migdaly w skorce
Najpierw ubijam maslo z serkiem, dodaje cukier muscovado i ubijam az masa bedzie jasna i puszysta. Dodaje jajko i dobrze miksuje, poczym dodaje waniliowy ekstrakt.. Make przesiewam z sola i proszkiem do osobnej miski i stopniowo dodaje do masy maslanej. Ciasto powinno byc miekkie. Dziele je na dwie czesci (ok. 450g) i wkladam do lodowki na min 1 godz.
Piec rozrzewam do 180C.
Ciasto rozwalkowuje na grubosc ok 7mm. Wycinam krazki, ktore umieszczam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Z pozostalego ciasta (po wycinaniu) tocze male kulki, po dwie na sowe, ukladam na krazkach, splaszczam nieco omaczonym palcem, nastepnie wciskam na srodek splaszczonych kulek po jednym czekoladowym chipsie. Pomiedzy "oczy" wkladam migdaly. Widelcem wyciskam "szpony"
Pieke ok. 10 min.
Ciasto po schlodzeniu doskonale sie walkuje i wycina, wazne jednak jest podsypanie maka. Po upieczeniu zachowuje oryginalny wyciety ksztalt. Mozna zmienic smak ciasta na migdalowy, arakowy, rumowe etc dodajac inne ekstrakty. Ciasteczka mozna polukrowac. Na przyklad bialym lukrem aby powstaly sniezne sowy. Zycze milej zabawy.
Ciasto na bazie przepisu z The Kitchn.


225g masla o temp pokojowej
60g serka kremowego
170g jasnego muscovado
1 duze jajko
1 lyzka dobrego ekstraktu z wanilii
375g maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli
czekoladowe chips
migdaly w skorce
Najpierw ubijam maslo z serkiem, dodaje cukier muscovado i ubijam az masa bedzie jasna i puszysta. Dodaje jajko i dobrze miksuje, poczym dodaje waniliowy ekstrakt.. Make przesiewam z sola i proszkiem do osobnej miski i stopniowo dodaje do masy maslanej. Ciasto powinno byc miekkie. Dziele je na dwie czesci (ok. 450g) i wkladam do lodowki na min 1 godz.
Piec rozrzewam do 180C.
Ciasto rozwalkowuje na grubosc ok 7mm. Wycinam krazki, ktore umieszczam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Z pozostalego ciasta (po wycinaniu) tocze male kulki, po dwie na sowe, ukladam na krazkach, splaszczam nieco omaczonym palcem, nastepnie wciskam na srodek splaszczonych kulek po jednym czekoladowym chipsie. Pomiedzy "oczy" wkladam migdaly. Widelcem wyciskam "szpony"

Pieke ok. 10 min.
Ciasto po schlodzeniu doskonale sie walkuje i wycina, wazne jednak jest podsypanie maka. Po upieczeniu zachowuje oryginalny wyciety ksztalt. Mozna zmienic smak ciasta na migdalowy, arakowy, rumowe etc dodajac inne ekstrakty. Ciasteczka mozna polukrowac. Na przyklad bialym lukrem aby powstaly sniezne sowy. Zycze milej zabawy.
Ciasto na bazie przepisu z The Kitchn.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: