Waniliowe sówki

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Wpisuje na prosbe milosniczek sowek
wink.gif


225g masla o temp pokojowej
60g serka kremowego
170g jasnego muscovado
1 duze jajko
1 lyzka dobrego ekstraktu z wanilii
375g maki
1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki soli

czekoladowe chips
migdaly w skorce


Najpierw ubijam maslo z serkiem, dodaje cukier muscovado i ubijam az masa bedzie jasna i puszysta. Dodaje jajko i dobrze miksuje, poczym dodaje waniliowy ekstrakt.. Make przesiewam z sola i proszkiem do osobnej miski i stopniowo dodaje do masy maslanej. Ciasto powinno byc miekkie. Dziele je na dwie czesci (ok. 450g) i wkladam do lodowki na min 1 godz.

Piec rozrzewam do 180C.

Ciasto rozwalkowuje na grubosc ok 7mm. Wycinam krazki, ktore umieszczam na blasze wylozonej papierem do pieczenia. Z pozostalego ciasta (po wycinaniu) tocze male kulki, po dwie na sowe, ukladam na krazkach, splaszczam nieco omaczonym palcem, nastepnie wciskam na srodek splaszczonych kulek po jednym czekoladowym chipsie. Pomiedzy "oczy" wkladam migdaly. Widelcem wyciskam "szpony"
icon_wink.gif

Pieke ok. 10 min.

Ciasto po schlodzeniu doskonale sie walkuje i wycina, wazne jednak jest podsypanie maka. Po upieczeniu zachowuje oryginalny wyciety ksztalt. Mozna zmienic smak ciasta na migdalowy, arakowy, rumowe etc dodajac inne ekstrakty. Ciasteczka mozna polukrowac. Na przyklad bialym lukrem aby powstaly sniezne sowy. Zycze milej zabawy.

Ciasto na bazie przepisu z The Kitchn.

Owl_Cookies.jpg
 

Załączniki

  • Owl_Cookies.jpg
    Owl_Cookies.jpg
    105 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,441
2,433
113
Dziekuje za wpisanie przepisu. Chyba dzis zrobie (jak sie wyrobie ;)).

Ile ciasteczek wychodzi z tej porcji?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

puella

Member
Mar 2, 2007
780
0
0
Tatter jaki kupujesz serek kremowy w UK?
EDIT: zapomnialam, sowy sa boskie.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Aniutka

Well-known member
Maj 11, 2008
2,441
2,433
113
Zrobilam, sa super. Tylko moglam im bardziej sowie, wieksze oczy porobic. Ale moja coreczka byla zachwycona i od razu sowy rozpoznala, wiec misja spelniona.
A kolezanka stwierdzila, ze fajne indyki upieklam
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • sowy.jpg
    sowy.jpg
    67.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Aniutko, brawo! Najwazniejsze, ze podobaly sie twojej coreczce. Z tego ciasta mozna wlasciwie wycinac wszystkie pozadane ksztalty.

Puello, kupuje Philadelphie Original, ostatnio bardzo sie poprawila.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Znalazłam dzisiaj przy okazji porządków w spiżarni
icon_mrgreen.gif

Takie mi wyszły:
P1030107.JPG
 

Załączniki

  • P1030107.JPG
    P1030107.JPG
    113.8 KB · Wyświetleń: 0

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Mmmm, piekne sowy. My reniferujemy, a szczegolowiej rudolfimy jutro, z tego samego ciasta.
 

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
icon_smile.gif
Piekłam je 28 Oct 2015, teraz znalazłam 5 szt., które miałam córce pokazać
icon_smile.gif

Wypiekami zajmę się w weekend i może z tego ciasta też świąteczne motywy zrobię
icon_smile.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Ze tez sie uchowaly!

Z tego ciasta mozna zrobic wszystko - dla "nie-piernikowych" polecam z niego ozdoby choinkowe. Swietnie sie wycina i zachowuje ksztalt. Stemplowac tez mozna bez problemu (widzialam gdzies ktos pytal). Mozna do ciasta dodac orzechow siekanych (jakich sie chce), owocow. Zabarwiac, dosmaczac etc Naprawde wdzieczne, latwe ciasto.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy