Wariacja na temat mlecznego AgusiH.
Zamieszać w misce
2 duże łyżki zakwasu żywotnego – odżywionego i bąbelkującego
około szklanki maki żytniej
wody ile się wkręci
zamieszać i niech urośnie lekko chociaż
dodać
40 dag mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
2 łyżeczki soli rozmieszane w 2 szlankach, letniej wody i trochę mleka acidofilnego
troszkę drożdży suszonych (pół łyżeczki dla świętego spokoju)
wyrobić starannie
dodać masło rozpuszczone – około 2łyżki
niech przez 30 minut podrośnie choćby leciutko.
Naoliwionymi rękoma przenieść ciasto do przygotowanego garnka glinianego
Rośnie parę godzin (5 -6).
Gdy wyraźnie się podniesie 230 st. do osiągnięcia temperatury + 10 minut 220 st. i jeszcze 35 min. w odkrytym.

Zamieszać w misce
2 duże łyżki zakwasu żywotnego – odżywionego i bąbelkującego
około szklanki maki żytniej
wody ile się wkręci
zamieszać i niech urośnie lekko chociaż
dodać
40 dag mąki pszennej
2 szklanki mąki żytniej
2 łyżeczki soli rozmieszane w 2 szlankach, letniej wody i trochę mleka acidofilnego
troszkę drożdży suszonych (pół łyżeczki dla świętego spokoju)
wyrobić starannie
dodać masło rozpuszczone – około 2łyżki
niech przez 30 minut podrośnie choćby leciutko.
Naoliwionymi rękoma przenieść ciasto do przygotowanego garnka glinianego
Rośnie parę godzin (5 -6).
Gdy wyraźnie się podniesie 230 st. do osiągnięcia temperatury + 10 minut 220 st. i jeszcze 35 min. w odkrytym.


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: