Warstwowiec

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
warstwowe2.JPG

Ciasto:

* 400 g mąki,
* 150 g masła lub dobrej margaryny
* 2 żółtka ( białka będą do masy serowej)
* 1 całe jajko
* 2 łyżki ( z górką) cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

I warstwa - makowa

* kilka (6- 7) łyżek powideł śliwkowych,
* 500 g - gotowa masa makowa
lub
* 300g maku (zaparzyć i zemleć 3 razy)
* 2 duże jajka
* 100 g cukru
* bakalie wg smaku

II warstwa - serowa

* 500 sera ( śmietankowy lub 3xmielony)
* 100 g masła lub dobrej margaryny
* 5 żółtek
* 7 białek
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier puder wg smaku ( ja nie daję cukru do masy serowej lub daję 1 łyżkę (zależy jaki jest ser) i ciasto jest wtedy mało słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, powinien dodać cukier)

III warstwa - jabłkowa

* 1 litrowy słoik smażonych jabłek (najsmaczniejsze są domowe)
lub
* 1200 g jabłek typu antonówka , reneta - usmażyć z niewielkim dodatkiem cukru

* 1 galaretka cytrynowa

Glazura:

* 100 g czekolady gorzkiej
* ok. 50 ml śmietanki słodkiej

Wykonanie:

Utrzeć w malakserze wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 równe części.

Jedną część ciasta ułożyć w brytfance 24x36. Drugą część - przykryć i odstawić do lodówki
Ciasto w brytfance posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę makową.
Masa serowa - utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając dodawać żółtka a potem ser, na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Do masy serowej dodać ekstrakt waniliowy. Z 7 białek ubić pianę (z odrobiną soli) i delikatnie wmieszać w nią masę serową, dodając małymi porcjami.
Masę serową wyłożyć na makową.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Całkowicie wystudzić.

Drugą część ciasta upiec w brytfance (24x36) na złoty kolor (ok. 30 minut) . Odstawić do wystudzenia

Jabłka przełożyć ze słoika do rondla i zagrzać tak aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia jej. Gorące jabłka wyłożyc na zimne już ciasto, na warstwie serowej i od razu przykryć plackiem (ta druga część). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek.

Czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą glazurą posmarować wierzch ciasta


war.mak10.JPG



Wczoraj zrobiłam inną, II wersję warstwowca. Poszłam na łatwiznę i jest wersja szybka (i to bardzo nawet)

Ciasto:

* 3 szklanki mąki
* 250 g margaryny
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 - 5 łyżek cukru
Mąkę z solą i proszkiem posiekac z margaryną. Jajka, żółtko, cukier i śmietanę dokładnie ubic, tak aby cukier się rozpuścił. Dodac do mąki i szybko zagnieśc ciasto. Podzielic na dwie części i wstawic do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.

Masa makowa:

* 850 g gotowej masy makowej
* 4 jabłka średniej wielkości (antonówka, szara reneta)

Obrane jabłka zetrzec na tarce jarzynowej i wymieszac z masą makową

Masa serowa:
* 750 g sera półtłustego
* 4 łyżki śmietany (22%)
* 100 g masła (miękkie powinno byc)
* 4 duże jajka
* cukier puder (ilośc w zależności jak bardzo lubimy słodkie ciasta)
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki wrzucic do malaksera i ucierac około 5 minut.

Masa jabłkowa:

* 1 litr smażonych jabłek (najlepsze są z własnego smażenia)
* 1 galaretka cytrynowa (sucha)

Jabłka powinny byc gorące i wsypujemy do nich suchą galaretkę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki (gdyby jabłka były bardzo gęste to można dolac do nich ok. 1,2 szklanki wody)

Pierwszą częśc ciasta rozwałkowac na wielkośc foremki (24 x 36) i wyłożyc na jej dno. Na ciasto wyłożyc masę makową a na nią wyłożyc masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. ok 175 stopni.
Następnie pieczemy drugą częśc ciasta (samo ciasto) w temp.ok. 190 stopni przez ok. 20 minut.
Na przestudzone ciasto makowo-serowe wykładamy gorące jabłka i na wierzch układamy blat ciasta (upieczony bez dodatków)
Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzch dajemy polewę czekoladową

war.mak3.JPG
 

Załączniki

  • warstwowe2.JPG
    warstwowe2.JPG
    108.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
Czy to kolejny przepis ze słynnego starego zeszytu?
icon_smile.gif

Wygląda imponująco....
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
O, tak. Ze starego zeszytu
icon_mrgreen.gif
. Nie za często go piekę, ze względu na to, że jest bardzo czasochłonny. Ale warto poświęcic ten czas dla tego ciasta, bo jest pyszne. Przynajmniej mnie bardzo smakuje. Jak górna warstwa ciasta nawilgnie od jabłek (ach, to czekanie) to po prostu rozpływa się w ustach. Raz tylko, zrobiłam z jabłkami smażonymi kupionymi w sklepie. Bardzo nie polecam. Ale masa makowa może byc spokojnie taka z puszki i już skracamy sobie czas wykonania ciasta
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Krystyno, ja wiedziałam, że Ty dzisiaj rano znowu będziesz kusić pysznym ciastem
mniam.gif
icon_lol.gif
idę się spakować, przeprowadzam się do Ciebie
icon_wink.gif
 

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maraa @ 8 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=832213Krystyno, ja wiedziałam, że Ty dzisiaj rano znowu będziesz kusić pysznym ciastem
mniam.gif
icon_lol.gif
idę się spakować, przeprowadzam się do Ciebie
icon_wink.gif
Zapraszam, będzie nam raźniej i weselej. Mieszkanie nie jest za duże ale jest jeszcze dom na wsi. Trzeba tylko wtedy zaakceptowac moje oba wyżły. Szczególnie Kaktusa, która uwielbia ciasta. Jak piekę na wsi, to kochana psinka, musi powąchac każdy składnik. Na krok nie odchodzi ode mnie jak robię ciasto.
icon_mrgreen.gif
 

reniam_123

Well-known member
Mar 5, 2009
12,623
4,752
113
Bardzo ładne i apetyczne ciasto. Lubię ciasta warstwowe, więc napewno upiekę go na święta. Jakiś czas temu, jadłam podobne u koleżanki, tylko u niej nie było warstwy makowej, a między jabłkami a górnym ciastem była masa budyniowa.
lecker.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy