- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113

Ciasto:
* 400 g mąki,
* 150 g masła lub dobrej margaryny
* 2 żółtka ( białka będą do masy serowej)
* 1 całe jajko
* 2 łyżki ( z górką) cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
I warstwa - makowa
* kilka (6- 7) łyżek powideł śliwkowych,
* 500 g - gotowa masa makowa
lub
* 300g maku (zaparzyć i zemleć 3 razy)
* 2 duże jajka
* 100 g cukru
* bakalie wg smaku
II warstwa - serowa
* 500 sera ( śmietankowy lub 3xmielony)
* 100 g masła lub dobrej margaryny
* 5 żółtek
* 7 białek
* 1 łyżka budyniu waniliowego
* 1 łyżka ekstraktu waniliowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier puder wg smaku ( ja nie daję cukru do masy serowej lub daję 1 łyżkę (zależy jaki jest ser) i ciasto jest wtedy mało słodkie, ale jeżeli ktoś lubi słodkie ciasto, powinien dodać cukier)
III warstwa - jabłkowa
* 1 litrowy słoik smażonych jabłek (najsmaczniejsze są domowe)
lub
* 1200 g jabłek typu antonówka , reneta - usmażyć z niewielkim dodatkiem cukru
* 1 galaretka cytrynowa
Glazura:
* 100 g czekolady gorzkiej
* ok. 50 ml śmietanki słodkiej
Wykonanie:
Utrzeć w malakserze wszystkie składniki ciasta i podzielić na 2 równe części.
Jedną część ciasta ułożyć w brytfance 24x36. Drugą część - przykryć i odstawić do lodówki
Ciasto w brytfance posmarować powidłami. Na powidła wyłożyć masę makową.
Masa serowa - utrzeć masło z cukrem. Ciągle ucierając dodawać żółtka a potem ser, na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Do masy serowej dodać ekstrakt waniliowy. Z 7 białek ubić pianę (z odrobiną soli) i delikatnie wmieszać w nią masę serową, dodając małymi porcjami.
Masę serową wyłożyć na makową.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 - 180 stopni. Pieczemy ok. 1 godziny. Całkowicie wystudzić.
Drugą część ciasta upiec w brytfance (24x36) na złoty kolor (ok. 30 minut) . Odstawić do wystudzenia
Jabłka przełożyć ze słoika do rondla i zagrzać tak aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia jej. Gorące jabłka wyłożyc na zimne już ciasto, na warstwie serowej i od razu przykryć plackiem (ta druga część). Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek.
Czekoladę połamać na małe kawałeczki i razem ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Gorącą glazurą posmarować wierzch ciasta
Wczoraj zrobiłam inną, II wersję warstwowca. Poszłam na łatwiznę i jest wersja szybka (i to bardzo nawet)
Ciasto:
* 3 szklanki mąki
* 250 g margaryny
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 - 5 łyżek cukru
Mąkę z solą i proszkiem posiekac z margaryną. Jajka, żółtko, cukier i śmietanę dokładnie ubic, tak aby cukier się rozpuścił. Dodac do mąki i szybko zagnieśc ciasto. Podzielic na dwie części i wstawic do lodówki na czas przygotowania masy serowej i makowej.
Masa makowa:
* 850 g gotowej masy makowej
* 4 jabłka średniej wielkości (antonówka, szara reneta)
Obrane jabłka zetrzec na tarce jarzynowej i wymieszac z masą makową
Masa serowa:
* 750 g sera półtłustego
* 4 łyżki śmietany (22%)
* 100 g masła (miękkie powinno byc)
* 4 duże jajka
* cukier puder (ilośc w zależności jak bardzo lubimy słodkie ciasta)
* 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki wrzucic do malaksera i ucierac około 5 minut.
Masa jabłkowa:
* 1 litr smażonych jabłek (najlepsze są z własnego smażenia)
* 1 galaretka cytrynowa (sucha)
Jabłka powinny byc gorące i wsypujemy do nich suchą galaretkę. Mieszamy aż do rozpuszczenia się galaretki (gdyby jabłka były bardzo gęste to można dolac do nich ok. 1,2 szklanki wody)
Pierwszą częśc ciasta rozwałkowac na wielkośc foremki (24 x 36) i wyłożyc na jej dno. Na ciasto wyłożyc masę makową a na nią wyłożyc masę serową. Pieczemy ok. 1 godziny w temp. ok 175 stopni.
Następnie pieczemy drugą częśc ciasta (samo ciasto) w temp.ok. 190 stopni przez ok. 20 minut.
Na przestudzone ciasto makowo-serowe wykładamy gorące jabłka i na wierzch układamy blat ciasta (upieczony bez dodatków)
Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na wierzch dajemy polewę czekoladową
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: