Warstwowiec

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Krysiu , a ile cukru trzeba dać do masy serowej - bo jakoś nie mogę się doczytać ?
icon_smile.gif

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Krysiu , dałam przepis na Twoje ciasto koleżance - upiekła i dzisiaj przyniosła mi na spróbowanie
icon_smile.gif

Teraz to już na pewno zrobię , bo jest pyszne !
lecker.gif
lecker.gif

Planuję upiec je na święta - no chyba , że nie wytrzymam i zrobię wcześniej próbę generalną
icon_mrgreen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. To jedno z moich ulubionych ciast. Tylko raz mi nie smakował - wtedy jak zrobiłam z kupnymi słoikowymi jabłkami (o czym chyba już pisałam?)

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Krystyno, cudnie wyglada
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif
Do wypróbowania
daumen.gif

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Hah! Już wiem, jakie ciasto zagości na naszym świątecznym stole. Tylko dlaczego ta Wielkanoc jeszcze nie przychodzi? ;) Piękne ciasto i zdjęcia także. Bardzo kuszące. I dodać muszę przy okazji, że miło się czyta tak przejrzyście zapisane przepisy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela83

Member
Lis 29, 2007
337
0
16
mniam zdjęcie, myślę o nim od chwili zobaczenia
icon_mrgreen.gif
czuję smak i zapach, mam zamiar zrobić je na chrzciny mojej cóeczki -jeśli czas i córka pozowlą

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Na razie zrobiłam pół ciasta, tzn. spód, mak, ser; pachnie pięknie i pewno smakować będzie równie dobrze, ale ser upadł i klapa. U szanownej Autorki ser to ta najwyższa okazała warstwa, u mnie będzie chyba najniższą. Nie wiem, czemu tak się stało, smaku to pewno nie zmieni, lecz jako urodzona perfekcjonistka jestm zawiedziona i zła na się nieco.

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
No opadł mi dużo więcej. Mnie to nie przeszkadza zbyt, ale zastanawiam się jak Ty to zrobiłaś, że jest tak okazały. Mnie ser zawsze opada. Dziś ciasto dokończyłam i nie mogę doczekać się skosztowania. Wygląda, mimo wszystko, całkiem apetycznie.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ja użyłam sera śmietankowego. Część cukru dałam do sera a część do ubitej piany z białek i ubijałam aż do rozpuszczenia się cukru. Sztywną pianę dodaję stopniowo do masy serowej. Najpierw kilka łyżek, a wtedy masa serowa zrobi się delikatniejsza i dopiero wtedy resztę piany. Mieszam delikatnie, aby nie zepsuć struktury piany. I to cała tajemnica.
Jeżeli chcesz mieć wyższą warstwę sera, to można użyć np. 700g sera zamiast 500. Reszta składników taka sama.

mała m.

Member
Paź 13, 2007
419
0
0
Dziękuję za zdradzenie sekretu;-) Już dawno temu zapomniałam o tym, że ser upadł. Ciasto było pyszne, smaki świetnie współgrały i wyglądało całkiem fajnie. Przepis godny polecenia!

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Zrobiłam na święta - wyszło bardzo smaczne , chociaż nie tak piękne jak Twoje
lecker.gif

Miałam ciut za długą blachę i spód wyszedł dość cienki - masa makowa trochę go rozmoczyła i po prostu pod nią zniknął
gruebel_2.gif

Ale i tak warto było je zrobić
icon_mrgreen.gif

Załączniki

• warstwowiec2.jpg
    warstwowiec2.jpg
    32.2 KB · Wyświetleń: 0

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
abbra @ 16 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846531Zrobiłam na święta - wyszło bardzo smaczne , chociaż nie tak piękne jak Twoje
lecker.gif

Miałam ciut za długą blachę i spód wyszedł dość cienki - masa makowa trochę go rozmoczyła i po prostu pod nią zniknął
gruebel_2.gif
No jak nie piękne, jak jest piękne
gruebel_2.gif
daumen.gif

Faktycznie nie widac dolnej warstwy ciasta. Ale śmiem podejrzewac o to mak. Moja masa była gęsta.

Ja podzieliłam swoje ciasto na dwie równe części i wyszło dobrze. Ale teraz jak będę robiła to wezmę większą częśc ciasta na spód, a mniejszą na górę.

abbra

Member
Mar 9, 2008
302
2
16
Krystyna9 @ 17 Apr 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=846875No jak nie piękne, jak jest piękne
gruebel_2.gif
daumen.gif

Faktycznie nie widac dolnej warstwy ciasta. Ale śmiem podejrzewac o to mak. Moja masa była gęsta.

Ja podzieliłam swoje ciasto na dwie równe części i wyszło dobrze. Ale teraz jak będę robiła to wezmę większą częśc ciasta na spód, a mniejszą na górę.
Krysiu , kupiłam masę makową innej firmy niż zwykle - rzadkawa była , chociaż trochę tej "wody" odlałam - i rozciapała spód .
A wydawało mi się , że równo podzieliłam ciasto ;)

Jak będę robiła kiedyś powtórkę , to zrobię własnoręcznie masę makową - nie może się nie udać
icon_smile.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Wydaje mi się że powinno spokojnie dojechac na miejsce. Proponowała bym jedynie polewę wykonac już na miejscu, bo inaczej może się rozpłynąc.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Dawno go nie było. Pozmieniałam trochę i dopiszę tę II wersję zaraz pod I wersją. Tym razem masa makowa jest z dodatkiem jabłek (ucierane na tarce surowe jabłka).

war.mak4.JPG

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy