wątróbeczka drobiowa

karolina j.

Member
Gru 11, 2008
15
0
0
70 dkg wątróbki drobiowej
2 cebule
mąka
mleko
sól, pieprz,
zioła prowansalskie
rosołek drobiowy
olej

wątróbkę myjemy, kroimy na małe części (1 wątróbka na 2,3 paski), wrzucamy na 10 min. do miseczki z zimnym mlekiem. Nastepnie wyjmujemy kawałki wątróbki z mleka i kładziemy na ręcznik papierowy. Na talerzu przygotowujemy mąkę, oprószamy ją pieprzem. Wątróbkę obtaczamy w mące z pieprzem, strząsając nadmiar. Następnie smażymy wątróbkę na patelni z olejem na średnim ogniu. Po usmażeniu przerzucamy ją do rondla. Kroimy cebulę i smazymy. Wrzucamy do rondla do wątróbki, zalewamy wywarem z rosołku (3/4 szkl.) solimy, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Dusimy wszystko ok godz. zaglądając w miedzyczasie czy nie przywiera do dna. Podawać z puree i surówką z kiszonej kapusty:)

Długo szukałam dobrego przepisu na wątróbkę, ten jest naprawde bardzo smaczny!
mniam.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Obawiam się że po godzinnym duszeniu wątróbki drobiowej będzie ona twarda jak nie wiem co... wątróbka powinna być poddawana obróbce cieplnej tylko do momentu w którym po nakłuciu przestanie się wydzielać krwisty płyn. Zaraz potem wątróbka zaczyna twardnieć. Tak przynajmniej wynika z moich doświadczeń.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

karolina j.

Member
Gru 11, 2008
15
0
0
watrobka duszona z cebula w rondlu do tego w zalewie nie ma prawa byc twarda. Dzis zrobilam ja na obiad, jest bdb. nigdy nie byla twarda. Sprobujcie zrobic, a sie przekonacie:)

krisss

Member
Sty 18, 2009
4
0
0
wątróbka naprawde pierwsza klasa. mieciutka, sosik aromatyczny, polecam!!!!!!!!!!! Cinka, najpierw zrob, a potem komentuj, bo nie wiesz co piszesz

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Dawniej dusiłam wątróbkę długo i zawsze była o wiele bardziej twarda niż watróbka mojej mamy. Gdy Jej o tym powiedziałam, uświadomiła mi, że wątróbka podczas duszenia twardnieje i należy to robić tylko do momentu aż zniknie krwiste wnętrze. Robię tak teraz i faktycznie watróbka jest miękka.
Cinka nie tylko więc wie, o czym pisze, ale na dodatek ma rację.

karolina j.

Member
Gru 11, 2008
15
0
0
robiłam te watrobke wielokrotnie i nigdy nie byla twarda. nawet dzis byla na obiad i byla naprawde mieciutka. w kazdym razie nie widze sensu dlaszego rozpisywania sie na temat czy bedzie twarda czy nie, niech kazdy robi po swojemu jak uwaza, oby tylko smakowalo, prawda? polecam ten rodzaj sosu, poniewaz jest bardzo smaczny:) i to jest najwazniejsze w tym wszystkim. pozdrawiam goraco
PS> a moze mleko ja zmiekcza i to ze jest w malych kawałeczkach?

krisss

Member
Sty 18, 2009
4
0
0
jaxja zrob ta wątróbkę wg powyzszego przepisu i przestan teoretyzowac, jak Twoja koleżanka, bo watrobka ktora bedzie duszona na lekkim ogniu razem z cebula i sosem bedzie zawsze miekka. W ksiazce kuchnia polska znajdziesz podobny przepis i tam ci dokladniej to wyjasnia

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy