- Gru 11, 2008
- 15
- 0
- 0
70 dkg wątróbki drobiowej
2 cebule
mąka
mleko
sól, pieprz,
zioła prowansalskie
rosołek drobiowy
olej
wątróbkę myjemy, kroimy na małe części (1 wątróbka na 2,3 paski), wrzucamy na 10 min. do miseczki z zimnym mlekiem. Nastepnie wyjmujemy kawałki wątróbki z mleka i kładziemy na ręcznik papierowy. Na talerzu przygotowujemy mąkę, oprószamy ją pieprzem. Wątróbkę obtaczamy w mące z pieprzem, strząsając nadmiar. Następnie smażymy wątróbkę na patelni z olejem na średnim ogniu. Po usmażeniu przerzucamy ją do rondla. Kroimy cebulę i smazymy. Wrzucamy do rondla do wątróbki, zalewamy wywarem z rosołku (3/4 szkl.) solimy, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Dusimy wszystko ok godz. zaglądając w miedzyczasie czy nie przywiera do dna. Podawać z puree i surówką z kiszonej kapusty
Długo szukałam dobrego przepisu na wątróbkę, ten jest naprawde bardzo smaczny!
2 cebule
mąka
mleko
sól, pieprz,
zioła prowansalskie
rosołek drobiowy
olej
wątróbkę myjemy, kroimy na małe części (1 wątróbka na 2,3 paski), wrzucamy na 10 min. do miseczki z zimnym mlekiem. Nastepnie wyjmujemy kawałki wątróbki z mleka i kładziemy na ręcznik papierowy. Na talerzu przygotowujemy mąkę, oprószamy ją pieprzem. Wątróbkę obtaczamy w mące z pieprzem, strząsając nadmiar. Następnie smażymy wątróbkę na patelni z olejem na średnim ogniu. Po usmażeniu przerzucamy ją do rondla. Kroimy cebulę i smazymy. Wrzucamy do rondla do wątróbki, zalewamy wywarem z rosołku (3/4 szkl.) solimy, posypujemy szczyptą ziół prowansalskich. Dusimy wszystko ok godz. zaglądając w miedzyczasie czy nie przywiera do dna. Podawać z puree i surówką z kiszonej kapusty
Długo szukałam dobrego przepisu na wątróbkę, ten jest naprawde bardzo smaczny!
