- Wrz 19, 2004
- 30,787
- 4,848
- 113
Smaczne, wysokobiałkowe, lekko winne i aromatyczne danko na szybką przekąskę.
4 wątróbki indycze (ok. 30 dkg)
1 niewielka cebula
1 spore i raczej twarde jabłko
1 łyżka oleju lub klarowanego masła
sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek - w dowolnej ilości
Wątróbki umyć, pozbawić resztek sadełka i innych niepotrzebnych fragmentów, przekroić każdą na 2-3 części.
Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na patelni na łyżeczce klarowanego masła lub oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, łyżkę majeranku, osolić, popieprzyć, podlać kilkoma łyżkami wrzątku i poddusić pod przykryciem ok. 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu, ułożyć wątróbki i odkryte smażyć na średnim ogniu, aż przestaną być wewnątrz krwiste, co trwa ok. 10 minut. Teraz dodać usmażone wcześniej składniki, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, patelnię nakryć i całość poddusić do połączenia smaków - 2-3 minuty.
4 wątróbki indycze (ok. 30 dkg)
1 niewielka cebula
1 spore i raczej twarde jabłko
1 łyżka oleju lub klarowanego masła
sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek - w dowolnej ilości
Wątróbki umyć, pozbawić resztek sadełka i innych niepotrzebnych fragmentów, przekroić każdą na 2-3 części.
Cebulę obrać, pokroić drobno, zeszklić na patelni na łyżeczce klarowanego masła lub oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłko, łyżkę majeranku, osolić, popieprzyć, podlać kilkoma łyżkami wrzątku i poddusić pod przykryciem ok. 5 minut. Zawartość patelni przełożyć do miseczki. Na patelni rozgrzać resztę tłuszczu, ułożyć wątróbki i odkryte smażyć na średnim ogniu, aż przestaną być wewnątrz krwiste, co trwa ok. 10 minut. Teraz dodać usmażone wcześniej składniki, podlać kilkoma łyżkami wrzątku, patelnię nakryć i całość poddusić do połączenia smaków - 2-3 minuty.