Wątróbka minimalistyczna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,382
3,669
113
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...pryska&st=0
Ja zazwyczaj moczę wcześniej w mleku. Tym razem nie miałam mleka, to zastosowałam eksperymentalnie mączna panierkę. Prawie nie pryskało.
Moja koleżanka ma inną metodę - rozgrzewa na patelni tłuszcz z wodą i na niego wrzuca wątróbkę. Twierdzi, że wtedy nie pryska.
Jak się ją wrzuca na podsmażoną/uduszoną wcześniej cebulę, też nie pryska.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
O rozgrzewaniu tluszczu z woda nie wiedzialam. Mleko oczywiscie ma sens, choc chyba najprostsza metoda jest umycie, dokladane osuszenie na papierowych recznikach i zostawienie watrobek na noc w lodowce, zeby sie przewietrzyly naturalnie
icon_wink.gif
Dodatkowo smazenie na goracym, ale nie za goracym tluszczu zmniejsza watrobkowe eksplozje.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,678
78
48
Spożyłam pół porcji z wątróbką kurczaczą. Trochę pryska, ale na smaku nie straciło.