Wątróbka minimalistyczna

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,925
6,344
113
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...pryska&st=0
Ja zazwyczaj moczę wcześniej w mleku. Tym razem nie miałam mleka, to zastosowałam eksperymentalnie mączna panierkę. Prawie nie pryskało.
Moja koleżanka ma inną metodę - rozgrzewa na patelni tłuszcz z wodą i na niego wrzuca wątróbkę. Twierdzi, że wtedy nie pryska.
Jak się ją wrzuca na podsmażoną/uduszoną wcześniej cebulę, też nie pryska.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
O rozgrzewaniu tluszczu z woda nie wiedzialam. Mleko oczywiscie ma sens, choc chyba najprostsza metoda jest umycie, dokladane osuszenie na papierowych recznikach i zostawienie watrobek na noc w lodowce, zeby sie przewietrzyly naturalnie
icon_wink.gif
Dodatkowo smazenie na goracym, ale nie za goracym tluszczu zmniejsza watrobkowe eksplozje.
 

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Spożyłam pół porcji z wątróbką kurczaczą. Trochę pryska, ale na smaku nie straciło.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy