- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Wątróbka z rusztu
500 g wątróbki drobiowej lub indyczej
400 g boczku wędzonego w plastrach
kilka gałązek świeżego oregano i szałwi
sól i pieprz
2 gałązki pokrzywy
3 cebule
1 łyżka octu winnego
sól
1. Cebulę pokroić w półplasterki, doprawić solą i winnym octem. Odstawić na 2 godziny.
2. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Na każdą wątróbkę położyć listki szałwi i oregano. Owinąć 2 plastrami boczku.
3. Na rozżarzony węgiel wrzucamy pokrzywę, na ruszt układamy wątróbki. Pieczemy z obu stron po 4 minuty a następnie ruszt przykrywamy przykrywką ( aluminiowa folia) i czekamy ok 7 minut.
4. Przerzucamy na półmisek i obkładamy zamarynowaną wcześniej cebulą.
Ps Przepis pochodzi z programu kulinarnego Ewy Wachowicz - odcinek 191

500 g wątróbki drobiowej lub indyczej
400 g boczku wędzonego w plastrach
kilka gałązek świeżego oregano i szałwi
sól i pieprz
2 gałązki pokrzywy
3 cebule
1 łyżka octu winnego
sól
1. Cebulę pokroić w półplasterki, doprawić solą i winnym octem. Odstawić na 2 godziny.
2. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Na każdą wątróbkę położyć listki szałwi i oregano. Owinąć 2 plastrami boczku.
3. Na rozżarzony węgiel wrzucamy pokrzywę, na ruszt układamy wątróbki. Pieczemy z obu stron po 4 minuty a następnie ruszt przykrywamy przykrywką ( aluminiowa folia) i czekamy ok 7 minut.
4. Przerzucamy na półmisek i obkładamy zamarynowaną wcześniej cebulą.
Ps Przepis pochodzi z programu kulinarnego Ewy Wachowicz - odcinek 191
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: