Wątróbka z rusztu

europa112

Member
Paź 28, 2004
1,551
1
0
Wątróbka z rusztu

Watrobki_grilowane_cin.jpg

500 g wątróbki drobiowej lub indyczej
400 g boczku wędzonego w plastrach
kilka gałązek świeżego oregano i szałwi
sól i pieprz

2 gałązki pokrzywy

3 cebule
1 łyżka octu winnego
sól

1. Cebulę pokroić w półplasterki, doprawić solą i winnym octem. Odstawić na 2 godziny.
2. Wątróbkę oprószyć solą i pieprzem. Na każdą wątróbkę położyć listki szałwi i oregano. Owinąć 2 plastrami boczku.
3. Na rozżarzony węgiel wrzucamy pokrzywę, na ruszt układamy wątróbki. Pieczemy z obu stron po 4 minuty a następnie ruszt przykrywamy przykrywką ( aluminiowa folia) i czekamy ok 7 minut.
4. Przerzucamy na półmisek i obkładamy zamarynowaną wcześniej cebulą.

Ps Przepis pochodzi z programu kulinarnego Ewy Wachowicz - odcinek 191
 

Załączniki

  • Watrobki_grilowane_cin.jpg
    Watrobki_grilowane_cin.jpg
    281 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy