- Gru 11, 2008
- 1,762
- 0
- 0
Nie widziałam tu takiego przepisu więc dorzucam 
Wątróbkę lubię. Ale muszę mieć na nią ochotę. Za to na tą nie muszę, jest pyszna i nie jest wcale sucha!
Składniki:
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerwone wytrawne wino - cięzko powiedzieć, około 2 szklanek
- sól, pieprz, olej do smażenia
Wątróbki umyć, oczyścić pokroić w nie za duże kawałki najlepiej takie "na raz" i zalać winem tak aby pokryło wszystkie kawałki. Odstawić na pól godziny.
W tym czasie obrac czosnek i cebulę, cebulę pokroić w półplastry.
Gdy minie pół godziny, zmiażdżony czosnek podsmażyć na oleju do tego dorzucić osączone wątróbki i posypać obficie pieprzem. Gdy się podsmażą dorzucić cebulę, smazyć chwilę. Zalać wszystko pozostałym winem i dusić aż wino zredukuje się i wytworzy pyszny sos. Pod koniec dosypać natki pietruszki.
Solić na talerzu. Można do ozdoby posypać jeszcze natką. Ja podaję z ziemniakami albo bagietką.
Wątróbkę lubię. Ale muszę mieć na nią ochotę. Za to na tą nie muszę, jest pyszna i nie jest wcale sucha!
Składniki:
- 0,5 kg wątróbek drobiowych
- 3-4 cebule
- 3-4 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- czerwone wytrawne wino - cięzko powiedzieć, około 2 szklanek
- sól, pieprz, olej do smażenia
Wątróbki umyć, oczyścić pokroić w nie za duże kawałki najlepiej takie "na raz" i zalać winem tak aby pokryło wszystkie kawałki. Odstawić na pól godziny.
W tym czasie obrac czosnek i cebulę, cebulę pokroić w półplastry.
Gdy minie pół godziny, zmiażdżony czosnek podsmażyć na oleju do tego dorzucić osączone wątróbki i posypać obficie pieprzem. Gdy się podsmażą dorzucić cebulę, smazyć chwilę. Zalać wszystko pozostałym winem i dusić aż wino zredukuje się i wytworzy pyszny sos. Pod koniec dosypać natki pietruszki.
Solić na talerzu. Można do ozdoby posypać jeszcze natką. Ja podaję z ziemniakami albo bagietką.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: