- Lis 5, 2007
- 13,730
- 0
- 0
Odkryłam ten przepis dzięki Małej MI
Autorstwa Agnieszki z bloga Kuchnia nad Atlantykiem, która opublikowała go już kilka lat temu.
Upiekłam z mirabelkami.
Cytuję za Agnieszką:
kwadratowa blaszka o boku 20cm
ok. 1/2 do 3/4 kg owoców (jabłek, śliwek, gruszek)
3 łyżki cukru (opcjonalnie, tylko gdy owoce są kwaśne)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 szkl mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl cukru
3 jajka
6 łyżek stopionego masła
1/2 łyżki mleka (gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste)
trochę stopionego masła do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania wierzchu
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wypędzlować lekko stopionym masłem. Owoce pokroić w dość dużą ok. 3-4 cm kostkę, natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i ewentualnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne, 3 łyżkami cukru. Nagrzać piekarnik do 180şC.
Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło, a następnie miksując dodawać mąkę. Powinno się otrzymać gęste ciasto, takie, w którym nie będą tonąć owoce. Jeśli składniki się niezbyt dobrze połączyły można dodać z 1-2 łyżki mleka. Teraz należy delikatnie wmieszać owoce, żeby równomiernie rozprowadzić je w cieście.
Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić wierzch zwilżonymi dłońmi. Piec ok. 45-50min, aż wierzch sie zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Po ostudzeniu można ewentualnie posypać wierzch cukrem pudrem.

Upiekłam z mirabelkami.
Cytuję za Agnieszką:
kwadratowa blaszka o boku 20cm
ok. 1/2 do 3/4 kg owoców (jabłek, śliwek, gruszek)
3 łyżki cukru (opcjonalnie, tylko gdy owoce są kwaśne)
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 szkl mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szkl cukru
3 jajka
6 łyżek stopionego masła
1/2 łyżki mleka (gdyby ciasto wydawało się zbyt gęste)
trochę stopionego masła do wysmarowania foremki
cukier puder do posypania wierzchu
Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia, wypędzlować lekko stopionym masłem. Owoce pokroić w dość dużą ok. 3-4 cm kostkę, natychmiast wymieszać z sokiem z cytryny, cynamonem i ewentualnie, jeśli owoce są bardzo kwaśne, 3 łyżkami cukru. Nagrzać piekarnik do 180şC.
Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubić z cukrem, dodać roztopione masło, a następnie miksując dodawać mąkę. Powinno się otrzymać gęste ciasto, takie, w którym nie będą tonąć owoce. Jeśli składniki się niezbyt dobrze połączyły można dodać z 1-2 łyżki mleka. Teraz należy delikatnie wmieszać owoce, żeby równomiernie rozprowadzić je w cieście.
Przełożyć ciasto do foremki i wygładzić wierzch zwilżonymi dłońmi. Piec ok. 45-50min, aż wierzch sie zezłoci, a patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu. Po ostudzeniu można ewentualnie posypać wierzch cukrem pudrem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: