- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Wędzone pstrągi
Składniki:
- 4 pstrągi o wadze ok. 350g każdy
- 1300 ml wody (Ryby chude potrzebują ok. 50 g soli na 1 litr wody – tłuste ok. 80 g)
- 90 g soli
- 20 g zrębków bukowych ( do wędzenia)
Przygotowanie:
• pstrągi myję w zimnej wodzie
• łuski zeskrobuję ostrym nożem od ogona do głowy, spłukuję wodą resztki łusek
• sól rozpuszczam w wodzie i zalewam solanką ryby, muszą być całkowicie zalane. Do solanki możemy dorzucić ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, czy tymianek.
• ryby w solance trzymam ok. 8 godzin – w lodówce
• po tym czasie ryby wyjmuję na kratkę aby obciekły
• potem wieszam je w przewiewnym miejscu aby wyschły (3-4 godziny)
• do wędzarki wrzucam 20 g zrębków, zwilżam je odrobiną wody
• ryby układam na ruszcie wędzarki
• do palników wlewam denaturat, podpalam
• stawiam wędzarkę na palnikach
• wędzę przez 25 minut w temp 75 stopni
• po tym czasie ryby są uwędzone
Świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno.
https://www.youtube.com/watch?v=gvvvR9XsL_c

Składniki:
- 4 pstrągi o wadze ok. 350g każdy
- 1300 ml wody (Ryby chude potrzebują ok. 50 g soli na 1 litr wody – tłuste ok. 80 g)
- 90 g soli
- 20 g zrębków bukowych ( do wędzenia)
Przygotowanie:
• pstrągi myję w zimnej wodzie
• łuski zeskrobuję ostrym nożem od ogona do głowy, spłukuję wodą resztki łusek
• sól rozpuszczam w wodzie i zalewam solanką ryby, muszą być całkowicie zalane. Do solanki możemy dorzucić ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, koperek, rozmaryn, czy tymianek.
• ryby w solance trzymam ok. 8 godzin – w lodówce
• po tym czasie ryby wyjmuję na kratkę aby obciekły
• potem wieszam je w przewiewnym miejscu aby wyschły (3-4 godziny)
• do wędzarki wrzucam 20 g zrębków, zwilżam je odrobiną wody
• ryby układam na ruszcie wędzarki
• do palników wlewam denaturat, podpalam
• stawiam wędzarkę na palnikach
• wędzę przez 25 minut w temp 75 stopni
• po tym czasie ryby są uwędzone
Świetnie smakują podane na ciepło jak i na zimno.
https://www.youtube.com/watch?v=gvvvR9XsL_c