- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

udka lub podudzia z kurczaka - użyłam 8 sztuk, lecz ilość jest naturalnie dowolna
sól peklowa - 1 łyżeczka na 1 litr wody
cukier
woda
włoszczyzna lub przyprawa typu vegeta
Udka zlać zalewą przygotowaną z soli peklowej z zimną wodą i jedną łyżeczką cukru (dobrze wymieszać). Odstawić do lodówki na 12 godzin.
W garnku zagotować wodę z włoszczyzną. Na wrzącą wodę włożyć udka, zmniejszyć ogień i parzyć do miękkości ok. 20 minut (szpikulec swobodnie wchodzi w mięso, temp. mięsa w najgrubszym miejscu min.70 st.C).
Mięso wyjąć, odstawić na ok. godzinę, aby wyschło. (mokre mięso nie wędzi się, lecz dusi)
Udka wędzić ok. 20 min. aż będą złote.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: