- Wrz 24, 2005
- 3,577
- 0
- 0
Przepis na ciacho (i wiele innych ciekawych wegańskich dań i wypiekow) tutaj http://thesimpleveganista.blogspot.co.uk/2...nana-bread.html
Zdjecia też dużo lepsze od moich
Wegański chlebek marchwiowo - bananowy
Składniki:
•2 szklanki mąki orkiszowej
•1/3 szklanki organicznego brązowego lub kokosowego cukru
•2 łyżeczki cynamonu
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki sody
•szczypta soli
•1/2 szklanki niesłodzonego wegańskiego mleka (sojowego, ryżowego, orkiszowego itd.)
•1/4 szklanki aromatyzowanej oliwy lub podgrzanego oleju kokosowego (można zastąpić puree jabłkowym w wersji beztłuszczowej)
•3 średnie babany, rozgniecione (około 1 1/2 szklanki)
•3 marchewki, starte (około 1 1/4 szklanki)
•3/4 szklanki posiekanych orzechow, opcjonalnie
Opcjonalnie do posypania chlebka
• cukier
• 1/4 szklanki posiekanych orzechow
Nagrzac piekarnik do 180 stopnii.
W dużej misce zmieszaj mąke, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, dobrze wymieszaj. Dodaj wegańskie mleko, olej (lub puree jabłkowe) i banany. Dobrze wymieszaj ale nie zbyt długo tylko tak, aby na pewno nie było grudek szczególnie na spodzie miski. Wmieszaj startą marchew. Blachę (keksowkę) natłuść, przerzuć masę i piecz przez 50-55 minut na środku piekarnika, obracając formę o 190 stopnii w połowie czasu pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce przez 10 minut a następnie wyjmij i pozwól całkowicie wystygnąć. Przechowujemy pod przykryciem. Serwujemy cieple albo w temperaturze pokojowej.
Moje ciacho nie wyszło tak suche jak autorki ale to dlatego, ze nie uzyłam oleju ale puree jabłkowego.
Ciasto jest delikatnie słodkie (moje banany nie były tak dojrzałe jak autorki) dlatego serwuje je z syropem klonowym. Nastepnym razem dodam do ciasta kilka łyżek cukru więcej.
Zdjecia też dużo lepsze od moich

Wegański chlebek marchwiowo - bananowy
Składniki:
•2 szklanki mąki orkiszowej
•1/3 szklanki organicznego brązowego lub kokosowego cukru
•2 łyżeczki cynamonu
•2 łyżeczki proszku do pieczenia
•1/2 łyżeczki sody
•szczypta soli
•1/2 szklanki niesłodzonego wegańskiego mleka (sojowego, ryżowego, orkiszowego itd.)
•1/4 szklanki aromatyzowanej oliwy lub podgrzanego oleju kokosowego (można zastąpić puree jabłkowym w wersji beztłuszczowej)
•3 średnie babany, rozgniecione (około 1 1/2 szklanki)
•3 marchewki, starte (około 1 1/4 szklanki)
•3/4 szklanki posiekanych orzechow, opcjonalnie
Opcjonalnie do posypania chlebka
• cukier
• 1/4 szklanki posiekanych orzechow
Nagrzac piekarnik do 180 stopnii.
W dużej misce zmieszaj mąke, cukier, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i sól, dobrze wymieszaj. Dodaj wegańskie mleko, olej (lub puree jabłkowe) i banany. Dobrze wymieszaj ale nie zbyt długo tylko tak, aby na pewno nie było grudek szczególnie na spodzie miski. Wmieszaj startą marchew. Blachę (keksowkę) natłuść, przerzuć masę i piecz przez 50-55 minut na środku piekarnika, obracając formę o 190 stopnii w połowie czasu pieczenia.
Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasto w foremce przez 10 minut a następnie wyjmij i pozwól całkowicie wystygnąć. Przechowujemy pod przykryciem. Serwujemy cieple albo w temperaturze pokojowej.
Moje ciacho nie wyszło tak suche jak autorki ale to dlatego, ze nie uzyłam oleju ale puree jabłkowego.
Ciasto jest delikatnie słodkie (moje banany nie były tak dojrzałe jak autorki) dlatego serwuje je z syropem klonowym. Nastepnym razem dodam do ciasta kilka łyżek cukru więcej.