- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Przepis znalazlam tu: http://edibleportland.com/content/2010/09/...-mushroom-soup/
Zupa wyszla mi rewelacyjna, choc przyznam ze zupelnie nie trzymalam sie podanych ilosci bo nie chcialo mi sie mierzyc, i robilam na oko i do smaku
Zdjecie nieszczegolne bo juz bardzo ciemno bylo, po ciekawsze zapraszam do linka
2 lyzki masla
235ml posiekanej cebuli
117ml posiekanego pora
2 lyzeczki przecisnietego przez wyciskarke czosnku
900g oczyszczonych, pokrojonych lesnych grzybow
1 lyzeczka soli
1 lyzka slodkiej sproszkowanej papryki (dalam wiecej, prawdopodobnie 2-3)
3 lyzki posiekanego koperku
2 lyzeczki soku z cytryny
3 lyzki maki
470 ml bulionu (dalam bulion z dziczyzny)
235ml mleka
pieprz
117ml crème fraîche albo kwasnej smietany
pietruszka do posypania
(dodatkowo dodalam odrobine wedzonej papryki)
1. Podsmazyc na masle cebule, por i czosnek. Dodac grzyby, sol, papryke i 2 lyzki koperku, przykryc i poddusic. Dodac sok z cytryny i podsmazyc jeszcze chwile z otwarta pokrywka.
2. Dodac make, i rozprowadzic. Dodac bulion i gotowac ok 10 min. Dodac mleko, czarny pieprz i zmniejszyc ogien na minimalny. Powoli zabielac smietana (juz nie zagotowywac!). Posolic, popieprzyc do smaku, podawac z pietruszka.
Ja dodatkowo zmiksowalam czesciowo grzyby zeby wyszla mi zupa kremowa
Zupa wyszla mi rewelacyjna, choc przyznam ze zupelnie nie trzymalam sie podanych ilosci bo nie chcialo mi sie mierzyc, i robilam na oko i do smaku

Zdjecie nieszczegolne bo juz bardzo ciemno bylo, po ciekawsze zapraszam do linka


2 lyzki masla
235ml posiekanej cebuli
117ml posiekanego pora
2 lyzeczki przecisnietego przez wyciskarke czosnku
900g oczyszczonych, pokrojonych lesnych grzybow
1 lyzeczka soli
1 lyzka slodkiej sproszkowanej papryki (dalam wiecej, prawdopodobnie 2-3)
3 lyzki posiekanego koperku
2 lyzeczki soku z cytryny
3 lyzki maki
470 ml bulionu (dalam bulion z dziczyzny)
235ml mleka
pieprz
117ml crème fraîche albo kwasnej smietany
pietruszka do posypania
(dodatkowo dodalam odrobine wedzonej papryki)
1. Podsmazyc na masle cebule, por i czosnek. Dodac grzyby, sol, papryke i 2 lyzki koperku, przykryc i poddusic. Dodac sok z cytryny i podsmazyc jeszcze chwile z otwarta pokrywka.
2. Dodac make, i rozprowadzic. Dodac bulion i gotowac ok 10 min. Dodac mleko, czarny pieprz i zmniejszyc ogien na minimalny. Powoli zabielac smietana (juz nie zagotowywac!). Posolic, popieprzyc do smaku, podawac z pietruszka.
Ja dodatkowo zmiksowalam czesciowo grzyby zeby wyszla mi zupa kremowa