Wegierska grzybowa (na swiezych lesnych grzybach)

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Przepis znalazlam tu: http://edibleportland.com/content/2010/09/...-mushroom-soup/
Zupa wyszla mi rewelacyjna, choc przyznam ze zupelnie nie trzymalam sie podanych ilosci bo nie chcialo mi sie mierzyc, i robilam na oko i do smaku
icon_mrgreen.gif


Zdjecie nieszczegolne bo juz bardzo ciemno bylo, po ciekawsze zapraszam do linka
icon_mrgreen.gif

grzybowa.JPG

2 lyzki masla
235ml posiekanej cebuli
117ml posiekanego pora
2 lyzeczki przecisnietego przez wyciskarke czosnku
900g oczyszczonych, pokrojonych lesnych grzybow
1 lyzeczka soli
1 lyzka slodkiej sproszkowanej papryki (dalam wiecej, prawdopodobnie 2-3)
3 lyzki posiekanego koperku
2 lyzeczki soku z cytryny
3 lyzki maki
470 ml bulionu (dalam bulion z dziczyzny)
235ml mleka
pieprz
117ml crème fraîche albo kwasnej smietany
pietruszka do posypania

(dodatkowo dodalam odrobine wedzonej papryki)

1. Podsmazyc na masle cebule, por i czosnek. Dodac grzyby, sol, papryke i 2 lyzki koperku, przykryc i poddusic. Dodac sok z cytryny i podsmazyc jeszcze chwile z otwarta pokrywka.

2. Dodac make, i rozprowadzic. Dodac bulion i gotowac ok 10 min. Dodac mleko, czarny pieprz i zmniejszyc ogien na minimalny. Powoli zabielac smietana (juz nie zagotowywac!). Posolic, popieprzyc do smaku, podawac z pietruszka.

Ja dodatkowo zmiksowalam czesciowo grzyby zeby wyszla mi zupa kremowa
 

Załączniki

  • grzybowa.JPG
    grzybowa.JPG
    75.4 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy