White chocolate mud cake

Eklerek

Member
Mar 15, 2009
664
1
0
whitechocolatemudcake2.JPG

whitechocolatemudcake.JPG

To jeden z tych przepisów, o których, kiedy tylko je zobaczę, myślę sobie: muszę to zrobić. Od czasu, kiedy zobaczyłam go tu, minęło ponad pół roku. Wypadało w końcu się za nie zabrać. Nie żałuję - jest miękkie, wilgotne i mooooocno smakuje białą czekoladą. Chociaż muszę przyznać, że popełniłam karygodny błąd! Zajrzałam do piekarnika, chcąc troskliwie przykryć mocno zarumienione od góry ciasto folią aluminiową. Po 5 minutach z pięknie wyrośniętego ciasta zrobiło się, o zgrozo, klapnięte ciasto. Z tego powodu ominęłam już polewę. No cóż. Na smaku nie straciło, naprawdę, jest cu-dow-ne!
icon_mrgreen.gif

300 g białej czekolady

200 g masła

165 g cukru

250 ml mleka

250 g mąki

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka, lekko ubite

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, ew. cukier wanilinowy

Czekoladę, masło, cukier i mleko podgrzewać na małym ogniu, aż będzie miało gładką konsystencję. Odstawić na 15 minut do ostudzenia. Dodać jajka i wanilię. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać część czekoladowej mikstury i wymieszać łyżką do powstania jednolitej masy. Dodać resztę czekolady i ponownie dobrze wymieszać. Przełożyć do blaszki o wymiarach 20x20 cm. U mnie akurat spora keksówka, wyłożona papierem do pieczenia. Wyliczyłam, że wychodzi podobne pole. :] Piec ok. godziny i 10 minut w 160 stopniach. Nie otwierać piekarnika! Po tym czasie można zrobić próbę suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki. Po kilku minutach wyjąć. Studzić w formie.

Polewa:

88 g kwaśnej śmietany

200 g białej czekolady

Rozpuścić czekoladę na małym ogniu (pewnie najlepiej w kąpieli wodnej). Zdjąć z ognia i szybko wymieszać ze śmietaną. Jeśli jest za rzadka, zostawić na chwilę do zgęstnienia. Pokryć ciasto.

Ashira

Member
Gru 11, 2008
1,757
0
0
no i się ośliniłam...
człowiek uczy się do egzaminu a tu takie cudo... no i trzeba będzie zrobić...ale najwcześniej za tydzień, jak się sesja skończy...
a potem narzekam, że tu i ówdzie mnie za dużo. nie powinnam w ogóle odwiedzać tego działu ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy