
CIASTO:
4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
1/2 litra mleka, 4 czubate łyżki kaszy mannej,
1 kostka masła, 9 łyżek cukru pudru, 1 cytryna, 1 cukier waniliowy, pół aromatu cytrynowego (małego)
PŁATKI
10 dag płatków owsianych, 4 czubate łyżki cukru, 1 olejek migdałowy (mały), odrobina oleju do smażenia
Wykonanie:
Ciasto:
Jajka ubić z cukrem, a następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubić na jednolitą masę. Piec w formie okrągłej w formie wianuszka (tzn. z otworem w środku). Temp. 200 C przez 30 min.
Masa:
Do mleka wsypać kaszę manną i odstawić na 30 min, aby kasza namiękła. Po tym czasie zagotować mieszając. Pozostawić do wychłodzenia. Następnie dodać pozostałe składniki i ubić na jednolitą masę.
Płatki:
Na patelnie wylać odrobinę oleju (około 3 łyżek). wsypać płatki cukier i olejek. Uprażyć do zabrązowienia płatków i stopienia cukru cały czas mieszjąc.
Wystudzone ciast przeciąć na pół i przełożyć połową masy. Drugą połową masy wysmarować ciasto i posypać płatkami.
Życzę smacznego