Wiedeńskie ciasteczka śliwkowe

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Żródło - Burda - Agencja Muza.

Składniki
50 dkg mąki
25 dkg cukru pudru
20 dkg masła
2 jajka
3 żółtka
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 filiżanki powideł, musu lub marmolady śliwkowej
1 żółtko do posmarowania

Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy mąkę i przyprawę do pierników, zagniatamy ciasto i owinięte folią spożywczą wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm i wycinamy trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładziemy mus lub marmoladę albo powidła śliwkowe, a rogi zlepiamy nad nadzieniem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wykładamy na blachę posypaną mąką i pieczemy około 18 minut w temperaturze 175 - 180 st. Z tej porcji powinno wyjść około 60 ciasteczek, zależnie od tego jak grubo wałkujemy ciasto i jak duże wykrawamy trójkąty.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy