Żródło - Burda - Agencja Muza.
Składniki
50 dkg mąki
25 dkg cukru pudru
20 dkg masła
2 jajka
3 żółtka
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 filiżanki powideł, musu lub marmolady śliwkowej
1 żółtko do posmarowania
Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy mąkę i przyprawę do pierników, zagniatamy ciasto i owinięte folią spożywczą wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm i wycinamy trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładziemy mus lub marmoladę albo powidła śliwkowe, a rogi zlepiamy nad nadzieniem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wykładamy na blachę posypaną mąką i pieczemy około 18 minut w temperaturze 175 - 180 st. Z tej porcji powinno wyjść około 60 ciasteczek, zależnie od tego jak grubo wałkujemy ciasto i jak duże wykrawamy trójkąty.
Składniki
50 dkg mąki
25 dkg cukru pudru
20 dkg masła
2 jajka
3 żółtka
1/2 opakowania przyprawy do piernika
1/2 filiżanki powideł, musu lub marmolady śliwkowej
1 żółtko do posmarowania
Masło ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkami na puszystą masę. Dodajemy mąkę i przyprawę do pierników, zagniatamy ciasto i owinięte folią spożywczą wkładamy na 1 - 2 godziny do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość około 4 - 5 mm i wycinamy trójkąty. Na środek każdego trójkąta kładziemy mus lub marmoladę albo powidła śliwkowe, a rogi zlepiamy nad nadzieniem. Ciasteczka smarujemy roztrzepanym żółtkiem , wykładamy na blachę posypaną mąką i pieczemy około 18 minut w temperaturze 175 - 180 st. Z tej porcji powinno wyjść około 60 ciasteczek, zależnie od tego jak grubo wałkujemy ciasto i jak duże wykrawamy trójkąty.