Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wiejska tarta ze śliwkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1667100" data-attributes="member: 1024"><p>Ponieważ z poprzednich planów nic nie wyszło, upiekłam ją dziś. Jak zwykle przepyszna. </p><p>A teraz w piecu siedzi eksperyment na cieście z tego przepisu - wytrawna tarta (a właściwie quiche) z różnymi serami i figami. </p><p>Zaryzykowałam wyłożenie nadzienia na surowym, nie podpieczonym cieście i teraz się stresuję, czy nie będzie zakalca. Ale w śliwkowym nigdy nie było.... </p><p>Ciasto na obie tarty zrobiłam w takich proporcjach (mniej więcej dwie i pół porcji składników):</p><p>450 g mąki (po połowie orkiszowa i krupczatka)</p><p>275 g tłuszczu (200 g masła, 75 g smalcu)</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>2 łyżeczki cukru</p><p>5 łyżek soku z cytryny</p><p>5 łyżek jogurtu</p><p>skórka otarta z jednej cytryny</p><p></p><p>EDIT:</p><p>Bardzo dobra wyszła, będą powtórki z różnym nadzieniem. Dzięki yrso za inspirację.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1667100, member: 1024"] Ponieważ z poprzednich planów nic nie wyszło, upiekłam ją dziś. Jak zwykle przepyszna. A teraz w piecu siedzi eksperyment na cieście z tego przepisu - wytrawna tarta (a właściwie quiche) z różnymi serami i figami. Zaryzykowałam wyłożenie nadzienia na surowym, nie podpieczonym cieście i teraz się stresuję, czy nie będzie zakalca. Ale w śliwkowym nigdy nie było.... Ciasto na obie tarty zrobiłam w takich proporcjach (mniej więcej dwie i pół porcji składników): 450 g mąki (po połowie orkiszowa i krupczatka) 275 g tłuszczu (200 g masła, 75 g smalcu) 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek jogurtu skórka otarta z jednej cytryny EDIT: Bardzo dobra wyszła, będą powtórki z różnym nadzieniem. Dzięki yrso za inspirację. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Wiejska tarta ze śliwkami
Top
Bottom