Wielkanoc 2009

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Natchniona takim linkiem ,który wkleiła Linn,spróbowałam upiec chlebek w kształcie serbskiego kołacza .Jest to próba z ciasta które mi zostało z bułek(trochę go było za mało) i mam nadzieję ,że na tegoroczną Wielkanoc wyjdzie mi lepiej.Może ktoś też próbował i podzieli się swoimi spostrzeżeniami.

Załączniki

• ko_acz_brzeg__adny2.jpg
    ko_acz_brzeg__adny2.jpg
    83.4 KB · Wyświetleń: 0
  • ko_acz_g_ra__adny_ze_znakiem.jpg
    ko_acz_g_ra__adny_ze_znakiem.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Terjon, piękny!
eek2.gif
Chyba nie dałabym rady zrobić takiego cuda, więc sobie tylko pooglądam.
icon_smile.gif

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Margot @ 28 Feb 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=828967Terjon ,a jak go robiłaś?
Tak prawdę powiedziawszy to nie wiem czy moja technologia wykonania jest chociaż w przybliżeniu zgodna z oryginałem.
A robiłam to tak.Najpierw wyrysowałam ptaszki i krzyże na papierze a później przeniosłam na plastik(teczka plastikowa skoroszytu) i wycięłam.Mam trwałe szablony na wiele lat.Wyrobiłam ciasto drożdżowe i ciasto niekwaszone na ozdoby(czyli mąka i woda) .Ciasto niekwaszane można zrobić kilka dni wcześniej i przechować w woreczku foliowym w lodówce.Jeśli ktoś będzie zainteresowany, mogę podać dokładnie ile dałam mąki i wody z dokładnością do grama bo wyszło idealnie. Fajnie się wałkowało i wycinało ozdoby.Przykładałam szablony i wycinałam i smarowałam żółtkiem.Formę wysmarowałam olejem i krzyże i ptaszki przyklejam do brzegów formy.Potem wypełniłam formę do połowy ciastem drożdżowym.Zostawiłam do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu, na wierzch położyłam pozostałe ozdoby wysmarowane żółtkiem , nałożyłam folię aluminiową i wstawiłam do gorącego piekarnika.Na ok.dziesięć minut przed końcem pieczenia,zdjęłam folię aby ozdoby się zezłociły.Naprawdę nie jest to wcale takie trudne a ozdoby z ciasta niekwaszonego robi się lepiej niż z jakiejkolwiek masy cukrowej.Dziękuję wszystkim za miłe komentarze.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Terjon ,dziękuję za instrukcje -może i ja sie skusze na zrobienie takiego cuda ( wiem że nie będzie takie piękne
icon_wink.gif
)
Jeśli to nie problem to bardzo proszę o proporcje tego ciasta na ozdoby
Terjon i całość jest jadalna tak?

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
Terjon, normalnie padlam z wrazenia!!!
koniecznie podziel sie przepisem na ciasto niekwaszone i napisz, jaki przepis stosowalas do chlebka
tak sie zachwycilam, ze koniecznie musze miec cos podobnego na Wielkanoc

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Terjon, przepiękny chlebek!
Przepis na niego przydałby się dla mam, których córki wychodzą za mąż. Byłby świetny do witania młodych na progu sali weselnej.

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Margot @ 1 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829518Terjon ,dziękuję za instrukcje -może i ja sie skusze na zrobienie takiego cuda ( wiem że nie będzie takie piękne
icon_wink.gif
)
Jeśli to nie problem to bardzo proszę o proporcje tego ciasta na ozdoby
Terjon i całość jest jadalna tak?
Przepis na ciasto niekwaszone do dekoracji a la serbskiego kołacza.
Mąka-292 gram(Lidl typ 650)
Woda 140 gram
Jest to tak proste ,że się zastanawiam czy można to nazwać przepisem
Całość doskonale wyrobić ,rozwałkować cienko i wykrajać ozdoby.W razie potrzeby podsypać mąką
U mnie doskonale ciasto wyrobił KA a rozwałkowała wałkowarka Marcato.Ze względy na wałkowarkę nie dodałam soli ale posoliłam żółtko którym smarowałam ozdoby.Jeśli chodzi o smak ciasta niekawaszonego to nie jest rewelacyjny.Powiedziała bym taki obojętny ale nie wpływa to na smak całego gotowego wyrobu.Przepisu na sam chlebek nie podaję bo na forum są naprawdę specjalistki od chleba i one może coś polecą.Ja od kilku lat (chociaż skwapliwie zbieram przepisy) korzystam ciągle z tego samego przepisu na zwykłe bułki i pizze oraz dwóch przepisów na chleb.Czyli moja wiedza na temat pieczywa jest bardzo skromna.
Jaxja i Oliweczka.Macie świetny pomysł aby upiec taki chlebek na wesele.Jakoś na to nie wpadłam a może mi się to przydać.Pozdrawiam

oliweczka

Member
Maj 27, 2006
1,609
0
0
Terjon, wielkie dzieki za przepis i wyjasnienia
mysle, ze sprobuje jeszcze przed Swietami, zeby na Wielkanoc perfekcyjne wyszlo
icon_smile.gif

terjon @ 2 Mar 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=829865Ja od kilku lat (chociaż skwapliwie zbieram przepisy) korzystam ciągle z tego samego przepisu na zwykłe bułki i pizze oraz dwóch przepisów na chleb.Czyli moja wiedza na temat pieczywa jest bardzo skromna.
no wlasnie nie jest skromna! Kilka lat doswiadczen jest na wage zlota ! ( ja pieke chleb prawie od roku)
i bardzo chcialabym sie dowiedziec, ktore przepisy Cie tak skutecznie zawojowaly

terjon

Member
Lip 22, 2007
767
0
0
Dziewczynki róbcie takie niewielkie chlebki a la serbskie kołacze.Mój próbny miał średnicę 20 cm.Dzisiaj upiekłam chlebek na zakwasie i spróbowałam udekorować go ozdobami ,które mi pozostały właśnie po kołaczu próbnym i które zamroziłam.Na święta jest tyle roboty i mi też zależy żeby nie bawić się jeszcze z ozdobami na świąteczny chlebek. Na tym chlebku nie ma ozdób dużo bo tylko tyle mi zostało i potraktowałam je jako eksperyment.Moje spostrzeżenia są takie,że można jak najbardziej tak zrobić .Tylko wyjąć je z zamrażarki na ok 15 minut przed położeniem na chlebek żeby tylko lekko się rozmroziły.Po dłuższym czasie robią się za bardzo mokre i miękkawe.Chlebek trochę mi się przypiekł ale to już mea culpa.
Do końca nie wiem w jakim dziale powinnam to umieścić ale to niech administrator zadecyduje.
Piekłam według tego przepisu

Chleb na zakwasie z mąką owsianą ,gryczaną i grochową
50 g mąka owsiana
50g maka grochowa
100g mąka gryczana
450 g mąka pszenna ok. (650 lidl)
2 płaskie łyżeczki soli
350 ml wody
270 g zakwasu (konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego_
Wszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić i zostawić- najlepiej na noc w cieple- do wyrośnięcia. Następnie ponownie ale krótko wyrobić ,umieścić w brytfance lub innej formie i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni piec w tej temp. przez 15 minut następnie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Chleb jest bardzo dobry w smaku ale po kilku dniach się trochę kruszy. Piekę go dlatego aby przemycić codziennie do organizmu składniki zawarte w owsie, grochu i gryce, zalecane przy problemach z stawami.
Nie wiem czy te moje wyroby bułkowo -chlebowe zgodne są całkowicie z sztuką piekarniczą ale tak robię i tak mi wychodzi.

Załączniki

• ko_acz_surowy.jpg
    ko_acz_surowy.jpg
    56.4 KB · Wyświetleń: 0
  • ko_acz_gryczany_g_ra.jpg
    ko_acz_gryczany_g_ra.jpg
    62.9 KB · Wyświetleń: 0
  • ko_acz_gryczany_ptaki.jpg
    ko_acz_gryczany_ptaki.jpg
    63.7 KB · Wyświetleń: 0
  • ko_acz_przekrojony.jpg
    ko_acz_przekrojony.jpg
    72.1 KB · Wyświetleń: 0

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy