Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Wielkanoc 2009
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="terjon" data-source="post: 831601" data-attributes="member: 4730"><p>Dziewczynki róbcie takie niewielkie chlebki a la serbskie kołacze.Mój próbny miał średnicę 20 cm.Dzisiaj upiekłam chlebek na zakwasie i spróbowałam udekorować go ozdobami ,które mi pozostały właśnie po kołaczu próbnym i które zamroziłam.Na święta jest tyle roboty i mi też zależy żeby nie bawić się jeszcze z ozdobami na świąteczny chlebek. Na tym chlebku nie ma ozdób dużo bo tylko tyle mi zostało i potraktowałam je jako eksperyment.Moje spostrzeżenia są takie,że można jak najbardziej tak zrobić .Tylko wyjąć je z zamrażarki na ok 15 minut przed położeniem na chlebek żeby tylko lekko się rozmroziły.Po dłuższym czasie robią się za bardzo mokre i miękkawe.Chlebek trochę mi się przypiekł ale to już mea culpa.</p><p>Do końca nie wiem w jakim dziale powinnam to umieścić ale to niech administrator zadecyduje.</p><p>Piekłam według tego przepisu</p><p></p><p>Chleb na zakwasie z mąką owsianą ,gryczaną i grochową</p><p>50 g mąka owsiana</p><p>50g maka grochowa</p><p>100g mąka gryczana</p><p>450 g mąka pszenna ok. (650 lidl)</p><p>2 płaskie łyżeczki soli</p><p>350 ml wody</p><p>270 g zakwasu (konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego_</p><p>Wszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić i zostawić- najlepiej na noc w cieple- do wyrośnięcia. Następnie ponownie ale krótko wyrobić ,umieścić w brytfance lub innej formie i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni piec w tej temp. przez 15 minut następnie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Chleb jest bardzo dobry w smaku ale po kilku dniach się trochę kruszy. Piekę go dlatego aby przemycić codziennie do organizmu składniki zawarte w owsie, grochu i gryce, zalecane przy problemach z stawami.</p><p>Nie wiem czy te moje wyroby bułkowo -chlebowe zgodne są całkowicie z sztuką piekarniczą ale tak robię i tak mi wychodzi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="terjon, post: 831601, member: 4730"] Dziewczynki róbcie takie niewielkie chlebki a la serbskie kołacze.Mój próbny miał średnicę 20 cm.Dzisiaj upiekłam chlebek na zakwasie i spróbowałam udekorować go ozdobami ,które mi pozostały właśnie po kołaczu próbnym i które zamroziłam.Na święta jest tyle roboty i mi też zależy żeby nie bawić się jeszcze z ozdobami na świąteczny chlebek. Na tym chlebku nie ma ozdób dużo bo tylko tyle mi zostało i potraktowałam je jako eksperyment.Moje spostrzeżenia są takie,że można jak najbardziej tak zrobić .Tylko wyjąć je z zamrażarki na ok 15 minut przed położeniem na chlebek żeby tylko lekko się rozmroziły.Po dłuższym czasie robią się za bardzo mokre i miękkawe.Chlebek trochę mi się przypiekł ale to już mea culpa. Do końca nie wiem w jakim dziale powinnam to umieścić ale to niech administrator zadecyduje. Piekłam według tego przepisu Chleb na zakwasie z mąką owsianą ,gryczaną i grochową 50 g mąka owsiana 50g maka grochowa 100g mąka gryczana 450 g mąka pszenna ok. (650 lidl) 2 płaskie łyżeczki soli 350 ml wody 270 g zakwasu (konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego_ Wszystkie składniki umieścić w misce, wyrobić i zostawić- najlepiej na noc w cieple- do wyrośnięcia. Następnie ponownie ale krótko wyrobić ,umieścić w brytfance lub innej formie i ponownie zostawić do wyrośnięcia. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika do 230 stopni piec w tej temp. przez 15 minut następnie zmniejszyć temp do 180 stopni i piec jeszcze przez 30 minut. Chleb jest bardzo dobry w smaku ale po kilku dniach się trochę kruszy. Piekę go dlatego aby przemycić codziennie do organizmu składniki zawarte w owsie, grochu i gryce, zalecane przy problemach z stawami. Nie wiem czy te moje wyroby bułkowo -chlebowe zgodne są całkowicie z sztuką piekarniczą ale tak robię i tak mi wychodzi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Wielkanoc 2009
Bottom