Wielkanocna baba rosyjska, czyli kulicz

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Wielkanocna baba rosyjska, czyli kulicz

Dwa wypróbowane przepisy.

I. Kulicz
Przepis podała na Izbushce Lavender Dream:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1694#post1694

Składniki:
60 g świeżych drożdży, wymieszanych z łyżeczką cukru i 1/3 szklanki wody
1 1/4 szklanki mleka
1 1/2 - 2 szklanki cukru
4 jajka i 4 żółtka
3/4 łyżeczki soli
300 g tłuszczu ( masło pół na pół z margaryną)
szczypta wanilii lub 5 - 6 roztartych ziaren kardamonu, lub skórka z pomarańczy
170 g rodzynek
200 - 300 g migdałów
około 1kg mąki

Wykonanie:
Całe jajka i żółtka wymieszać z cukrem i dobrze ubić. Przed dodaniem do pozostałej masy lekko podgrzać ( do 35 stopni). Wyrośnięte drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem. Nie przestając mieszać, dodawać masę jajeczną. Uzyskaną masę postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy masa się podwoi, dodawać partiami pozostałe składniki - roztopiony ciepły tłuszcz, wanilię i mąkę. Ciasto nie powinno być bardzo gęste, bo będzie długo wyrastać. Dokladnie wyrobić ciasto (mikserem lub rózgą) tak, aby odstawało od ścianek naczynia i rąk. Następnie dodać rodzynki i pokrojone migdały bez skórek. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto urośnie, podzielić go na części. Formować okrągłe bułeczki ( kulicze) i wkładać w przygotowane wcześniej formy, wysmarowane masłem i wysypane tartą bułką lub okruchami ciastek. Zamiast form można wykorzystać aluminiowe garnki lub metalowe litrowe puszki ( np. po owocach). Dno puszek wykładać krążkiem z papieru do pieczenia, boki - smarować masłem i posypywać tartą bułką. Ciastem wypełniać formy do 1/3 wysokości. Formy nakryć serwetkami i postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy baby podrosną do 3/4 wysokości form, posmarować ubitym jajkiem i bardzo delikatnie wstawiać do nagrzanego do 180 - 190 stopni piekarnika na 40 - 60 minut ( w zalezności od wielkości formy).
Ostudzone baby można posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Moje uwagi: Ciasto jest pyszne, delikatne i puszyste, przypominające polskie baby.

II. Kulicz domowy

przepis podała na Izbushce Rosa Rugosa.
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?p=1692#post1692

Przygotować dwie kilogramowe puszki po kawie. Dna puszek wyłożyć posmarowanym masłem papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kulicze przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu, najlepiej - w temperaturze 25 stopni.

Składniki:
1 kg mąki
50 g drożdży
1 - 1,5 szklanki mleka
10 żółtek
3 białka
250 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
25 g koniaku
25 g kandyzowanych owoców
3 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nalewki szafranowej (pominęłam)
2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
1 g soli

Wykonanie:
1. Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji.
2. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut.
3. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
4. Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości.
5. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6. Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.
7. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4 rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.
8. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.

Moje uwagi:

Ciasto jest rewelacyjne !!! Najlepsze drożdżowe, jakie do tej pory piekłam. Leciutkie i puszyste. Gorąco polecam!
icon_smile.gif

Nie polecam tylko posypywania z wierzchu bakaliami, bo się przypalą.
Więcej o przepisie:
https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=470368
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Hm... Wg przepisu, to rozumiem, że te bułeczki sa osobno pieczone - wg zdjecia <jakims cudem udało mi sie zalogować
icon_mrgreen.gif
> wyglada, jakby te bułeczki jedna na drugiej były układane
gruebel_2.gif

Mam rację?
 

Nadia

Member
Paź 28, 2004
1,057
0
0
Akulko, jeśli mówisz o zdjęciu, które zamieściła LavenderDream w swoim pierwszym poście, to IMHO babeczki były upieczone w puszkach i stąd te poprzeczne prążki.
Ciekawe, czy łatwo je wyjąć z tych puszek po upieczeniu.
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
icon_eek.gif
, To jeszcze bardziej skomplikowane niz myslałam
gruebel_2.gif

A byłam pewna, że Ameryke odkryłam
rofl.gif
Więc jedna &quot;bułeczka&quot; na jedną babkę?
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Nadia @ 14 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=467583Akulko, jeśli mówisz o zdjęciu, które zamieściła LavenderDream w swoim pierwszym poście, to IMHO babeczki były upieczone w puszkach i stąd te poprzeczne prążki.
Dokładnie tak.

Akulka @ 14 Mar 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=467587Więc jedna &quot;bułeczka&quot; na jedną babkę?
Tak.
Margot @ 14 Mar 2007 napisał:
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
ale to jest dobre,ja zrobiłam z 1/4 porcji ,tak w ramach testowania ,dokładnie wg przepisu ,tylko zamiast wanilii dałam cukier z prawdziwą wanilią ,trochę mi sciemnił ciasto,ma też takie czarne maleńkie kropeczki A z bakalji tylko migdały ,dużo
Piekłam w malutkiej tortownicy ,powiększonej (do góry) kołmierzem
z papieru do pieczenia Jest nizsza niż orginał,ale wygląda tak jak KULICZ
Jest bardzo smaczna,wilgotna ,Joanno bardzo dziękuję
Upiekę ją i tą Limby na święta
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Cieszę się bardzo, że babeczka smakowała.
icon_smile.gif
Też się dziś zastanawiałam, czy jej nie upiec z połowy porcji, ale zabrakło mi rodzynek i w końcu upiekłam zwykłe drożdżówki. Z masą makową, którą specjalnie kupiłam, by zdobyć puszkę na kulicza....
icon_mrgreen.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Poczytałam dziś trochę o kuliczach i z tego, co zrozumiałam, faktycznie ich konsystencja powinna bardziej przypominać panettone, niż polskie baby. Znalazłam jeszcze jeden ciekawy przepis do przetestowania.....
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Kulicz domowy *

przepis podała na Izbushce Rosa Rugosa.

Przygotować dwie kilogramowe puszki po kawie. Dna puszek wyłożyć posmarowanym masłem papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Kulicze przygotowywać w ciepłym pomieszczeniu, najlepiej - w temperaturze 25 stopni.

Składniki:
1 kg mąki
50 g drożdży
1 - 1,5 szklanki mleka
10 żółtek
3 białka
250 g cukru
200 g masła
100 g rodzynek
25 g koniaku
25 g kandyzowanych owoców
3 łyżki otartej skórki cytrynowej lub 1 łyżeczka mielonego kardamonu i 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nalewki szafranowej
2 - 4 łyżeczki cukru waniliowego
1 g soli

Wykonanie:
1. Zaparzyć 100 g mąki 1/2 szklanki wrzącego mleka i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednorodnej konsystencji.
2. W tym samym czasie rozpuścić drożdże w 1/2 szklanki ciepłego mleka, wymieszać z 100 g mąki i odstawić na 10 minut.
3. Połączyć obie przygotowane wcześniej mieszaniny, nakryć i odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę.
4. Przygotować masę jajeczną - żółtka, białka, cukier i sól utrzeć na jednolitą masę i ubić do białości.
5. Połowę masy jajecznej wlać do mieszaniny drożdżowej, dodać 250 g mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
6.Dodać drugą połowę masy jajecznej oraz 500 g mąki, zagnieść ciasto. Zagniatać tak długo, aż ciasto będzie się odklejać od rąk. Wówczas dodawać do niego niewielkimi porcjami roztopione, ciepłe masło, cały czas mieszając, a następnie dodać koniak i przyprawy. Wyrobione ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia.
7. Po drugim wyrastaniu odgazować ciasto, dodać do niego 3/4rodzynek i kandyzowanych owoców, wcześniej oprószonych mąką, wymieszać i znów odstawić do wyrośnięcia.
8. Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do przygotowanych wcześniej form do połowy ich wysokości, posypać pozostałymi bakaliami. Odstawić do wyrośnięcia do 3/4 wysokości form, posmarować żółtkiem i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut.


*dla wygody przepis skopiowałam do pierwszego postu
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,317
151
63
Joanno następna baba ,kiedy ja ją zrobię?Może w sobotę?
Joanno tam jeszcze chyba 50g drożdzy?Musiałam zobaczyć baby...
A wracając do tej pierwszej to dzisiaj też jest pyszna ,fajnie wilgotna i delikatna zarazem,mało słodka,poprostu polecam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Dzięki za uwagę - faktycznie ominęłam te drożdże....
icon_smile.gif

Już poprawiłam.
icon_smile.gif

W tym drugim przepisie spodobała mi się technologia - niby skomplikowana, a tak naprawdę - rozciągnięta po prostu w czasie. Ponieważ pierwszy przepis oceniasz jako bardzo udany, nie pozostaje mi nic innego, jak wypróbować oba....
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,774
252
83
Wypróbowałam dziś ten drugi przepis i musze przyznać, że równie smacznego i delikatnego ciasta drożdżowego jeszcze nie piekłam. Chyba jest tak samo dobre, jak baby mojej mamy...
icon_smile.gif
Po prostu przepyszny, pachnący wanilią i cytryną puszek...
mniam.gif
Z połowy porcji wyszedł mi kulicz z foremki po masie makowej i babka. Pracy przy tym cieście nie ma więcej niż przy innym drożdżowym , tylko trzeba sobie zarezerwować cały dzień na wszystkie etapy wyrastania....
icon_smile.gif

Mam tylko trzy uwagi na przyszłość. Po pierwsze - nie opłaca się piec z połowy porcji ( połowę babki zjedliśmy za jednym posiedzeniem ), po drugie - nie trzeba smarować z wierzchu jajkiem, bo sie za bardzo rumieni. Nie polecam również posypywania po wierzchu bakaliami - przypalą się. Ponieważ z góry to podejrzewałam, położyłam na wierzch tyko kilka rodzynek na próbę, ale okazało się,że moje podejrzenia są słuszne. Rodzina zachwycona smakiem złożyła zamówienie na następne kulicze, tylko w większej ilości....
icon_smile.gif

Przepis jak najbardziej godny polecenia.
icon_smile.gif

Zdjęcie nie oddaje rzeczywistego koloru ciasta - mimo tego, że nie dawałam szafranu, jest ono żółciutkie jak kurczaczek.
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • kulicz.jpg
    kulicz.jpg
    35.3 KB · Wyświetleń: 0
  • kulicz1.jpg
    kulicz1.jpg
    36.2 KB · Wyświetleń: 0
  • kulicz2.jpg
    kulicz2.jpg
    37.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Moderator
Członek ekipy
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
O rety, Joanno, ale baba ! Nie czytalam jeszcze watku calego, ale widzac foty musialam napisac
icon_biggrin.gif

W czym pieklas te pierwsza ? Toz to wiezowiec
icon_smile.gif
icon_smile.gif
icon_smile.gif