Przepis pochodzi z książki "Gotujmy razem - Kuchnia chińska"
Składniki:
1 cebula
1/4 ogórka
1/2 czerwonej papryki bez pestek
1/2 zielonej papryki bez pestek
1 plasterek ananasa, świeżego lub z puszki
4 łyżki soku ananasowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka cukru
1/2 obranego, drobno posiekanego pomidora bez pestek
1 szklanka bulionu z kury
2 łyżki oleju
450 g wieprzowiny pokrojonej w paski
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
W miseczce wymieszać bulion, sok ananasowy, ocet winny, sos chili, cukier i pół pomidora.
W woku rozgrzać olej, podsmażyć wieprzowinę i czosnek. Gdy mięso będzie już podsmażone, wyłożyć do miski, a do woka wrzucić pokrojne w słupki warzywa i ananasa, podsmażać przez 2 minuty. Dodać wieprzowinę, wszystko zalać zawartością miseczki (tym bulionem z sokiem itd.) W oryginale pisze by gotować kilka minut, ja po prostu gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec dodać rozprowadzoną mąkę kukurydzianą i gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Składniki:
1 cebula
1/4 ogórka
1/2 czerwonej papryki bez pestek
1/2 zielonej papryki bez pestek
1 plasterek ananasa, świeżego lub z puszki
4 łyżki soku ananasowego
3 łyżki octu winnego
1 łyżeczka sosu chili
1 łyżka cukru
1/2 obranego, drobno posiekanego pomidora bez pestek
1 szklanka bulionu z kury
2 łyżki oleju
450 g wieprzowiny pokrojonej w paski
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
W miseczce wymieszać bulion, sok ananasowy, ocet winny, sos chili, cukier i pół pomidora.
W woku rozgrzać olej, podsmażyć wieprzowinę i czosnek. Gdy mięso będzie już podsmażone, wyłożyć do miski, a do woka wrzucić pokrojne w słupki warzywa i ananasa, podsmażać przez 2 minuty. Dodać wieprzowinę, wszystko zalać zawartością miseczki (tym bulionem z sokiem itd.) W oryginale pisze by gotować kilka minut, ja po prostu gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Na koniec dodać rozprowadzoną mąkę kukurydzianą i gotować cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
