Pierożki drożdżowe z kapustą i grzybami
Niebo w gębie! Moja mama piecze ich zawsze niesmowitą ilość, żeby wystarczyło na "po świętach".
składniki
3 dag drożdży
1/2 kg mąki
1/4 kostki masła
1/2 kubeczka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 całe jajko
sól
odrobina mleka do rozprowadzenia drożdży
Nadzienie:
30 dag kiszonej kapusty
30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
2 małe cebule
sól, pieprz
sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać drożdże, dodać jajka, masło, śmietanę i sól. Wyrobić elastyczne ciasto (nie może być twarde, bo nici z pysznych pierożków) i odstawić przykrywając ściereczką.
Kapustę i grzyby ugotować na miękko (oba składniki osobno), zmielić na małych oczkach razem z cebulą. Całość przełożyć na patelnię i przesmażyć, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką kólka lub inne kształty, kłaść zimne nadzienie. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec na złoto w temp. 200 stopni.
Niebo w gębie! Moja mama piecze ich zawsze niesmowitą ilość, żeby wystarczyło na "po świętach".
składniki
3 dag drożdży
1/2 kg mąki
1/4 kostki masła
1/2 kubeczka kwaśnej śmietany
1 żółtko
1 całe jajko
sól
odrobina mleka do rozprowadzenia drożdży
Nadzienie:
30 dag kiszonej kapusty
30 dag grzybów leśnych lub pieczarek
2 małe cebule
sól, pieprz
sposób przygotowania
Drożdże rozprowadzić w odrobinie ciepłego mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać drożdże, dodać jajka, masło, śmietanę i sól. Wyrobić elastyczne ciasto (nie może być twarde, bo nici z pysznych pierożków) i odstawić przykrywając ściereczką.
Kapustę i grzyby ugotować na miękko (oba składniki osobno), zmielić na małych oczkach razem z cebulą. Całość przełożyć na patelnię i przesmażyć, doprawiając solą i pieprzem do smaku.
Ciasto rozwałkować dość cienko, wykrawać szklanką kólka lub inne kształty, kłaść zimne nadzienie. Każdy pierożek posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec na złoto w temp. 200 stopni.
Ostatnią edycję dokonał moderator: