Winegret

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z Kulinarnego Atlasu Świata z rozdziału - kuchnia rosyjska.
Składniki
2 - 3 gotowane ziemniaki
1 gotowany burak
1 gotowana marchewka
2 - 3 kiszone ogórki
10 dkg szczypiorku lub cebuli dymki (wzięłam pęczek szczypiorku)
10 dkg kiszonej kapusty
olej słonecznikowy (brałam kujawski)
ocet
sól, pieprz
Do dekoracji
krążki czerwonej cebuli
ćwiartki jajka na twardo
koperek, natka

Obrane warzywa i ogórki kroimy w kostkę. Szczypior lub dymkę siekamy, dodajemy odciśniętą kapustę (ja ją lekko przesiekałam). Mieszamy z olejem, przyprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem. Dekorujemy ćwiartkami jaj, krążkami czerwonej cebuli, oprószamy posiekanym koperkiem lub natką.

kornasia

Member
Maj 17, 2008
1,039
0
36
pyszne, niestety zorientowalam sie, ze szczypiorek wyszedl, wiec zamiast udekorowac cebula, po prostu ja drobno pokroilam i dodalam do reszty skladnikow, na pewno bede powtarzac
Seniorko, dziekuje za przepis
bussi.gif

eremiw

Member
Wrz 1, 2007
261
1
18
Aż sprawdziłam w moim starym zeszycie czy mam taki sam przepis- ta sałatka była w książce do rosyjskiego, chyba w 8 klasie :D, pamiętam, bo robiliśmy ja w szkole, a ja zapisałam przepis. Różnica drobna- w składnikach jest ząbek czosnku i majonez zamiast oleju, a warzywa pokroić w zapałkę. Mój dawny dopisek- w kostkę , bo lepiej jeść:))) zapomniałam ja tą sałatkę..

Evalill

Member
Gru 3, 2006
5,164
0
0
Seniorko - zrobiłam wczoraj tą sałatkę. Miałam mały pęczek szczypiorku, więc dodałam odrobinkę cebuli dla zaostrzenia smaku. Ponieważ mój mąż lubi sałatki z majonezem, to zrobiłam ukłon w jego stronę i dodałam majonezu, zamiast zalewy olejowo-octowej. Wiem, że to już nie to samo, ale sałatka jest pyszna i ma bardzo fajny kolor. Następnym razem spróbuję z olejem.
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy