Winne ciasto z winnym kremem

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
może i zepsute to wino nie jest, tylko ma taki "inny" posmak. Ja robiłam szarlotkę w budyniu gotowanym na winie+cydr. Niestety, masa nie nadawała się do jedzenia, gdyż była po prostu gorzka. I to była wina właśnie wina

Martyna, ale pisałaś, że masa była smaczna i pachniała winem (no bo inaczej nie będzie pachniała). To znaczy że same płaty ciasta tak intensywnie pachną ? Może odczekaj jeszcze z tym wyrzucaniem ? Za kilka godzin zapach powinien się trochę ulotnic

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
wczoraj masa byla dobra i pachniala winem ale sprobowalam tylko odrobine a z kazda chwila jest coraz gorzej, dzis jak otworzylam lodowke to cala smierdziala winem mimo przykrytego ciasta i jak sprobowalismy to jest az kwasne, to wino bylo dlugo otwarte i pewnie o to chodzi, szkoda, mąż juz je wyniosl z domu do smieci bo nie moge zniesc tego zapachu a bardzo jestem uczulona na zapachy bedac w ciazy
icon_smile.gif
trudno, swiat sie nie zawali tylko szkoda mojej pracy

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
Martyna nie szkoda Twojej pracy,czasem się człowiek uczy na błędach to tak samo ważne jak nauka na sukcesie
icon_wink.gif

zastanawiam się właśnie czy to ciacho się nadaje do spożycia dla dzieci,bo np. z ciastek na winie cały alkohol wyparowuje więc i tu z ciasta pewnie też ale z tego kremu chyba chyba nie bardzo.
Krystyno i inni ktorzy upiekli ma krem smak i działanie "winne"?
icon_wink.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
weerka @ 5 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984986Krystyno i inni ktorzy upiekli ma krem smak i działanie "winne"?
icon_wink.gif
"winnego" działania to ja nie zauważyłam
icon_mrgreen.gif
Krem pachnie i smakuje więcej sokiem winogronowym (tak mi przyszło do głowy, że może u Martyny to wina soku winogronowego a nie wina
gruebel_2.gif
). Moim zdaniem, może byc spokojnie spożywane przez dzieci.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
sok mialam nowy, nie otwierany wczesniej, dzialania to ono na pewno nie ma bo przy gotowaniu alkohol wyparowuje ale zapach to u mnie byl zdecydowanie winny a nie winogronowy a co do uczenia sie na bledach to moze i masz racje ale i tak mi szkoda mojej pracy bo zrobilam 8 plackow i wszystko wyladowalo w koszu

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
martyna22a @ 5 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=984997sok mialam nowy, nie otwierany wczesniej, dzialania to ono na pewno nie ma bo przy gotowaniu alkohol wyparowuje ale zapach to u mnie byl zdecydowanie winny a nie winogronowy a co do uczenia sie na bledach to moze i masz racje ale i tak mi szkoda mojej pracy bo zrobilam 8 plackow i wszystko wyladowalo w koszu
pewnie, że szkoda i pracy i pieniędzy.
Moje wino miało zapach bardzo podobny do soku winogronowego, tyle że zalatywało alkoholem.
Ja jednak będę obstawiała winę wina. Tak jak pisałam wcześniej, robiąc krem budyniowy na wytrawnym winie, pół na pół z cydrem, krem nie nadawał się do jedzenia bo okazał się okrutnie gorzki, choc nie powinien.

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
ewidentnie cos poszlo nie tak, nastepnym razem jak bym robila to ciasto to dodam wino do plackow a krem zrobie bez wina

martyna22a

Member
Lut 9, 2009
803
0
0
Margot albo dla bezpieczenstwa zapytaj Krystyne na jakim winie robila i zrob na takim samym, wtedy bedziesz miala pewnosc ale jeszcze raz powtarzam moje wino bardzo dlugo stalo a bylo wczesniej zaczete, jest cieplo i pewnie sie zepsulo, jak je powachalam wydawalo sie ok ale nie bylo

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
martyna22a @ 5 Jun 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=985005Margot albo dla bezpieczenstwa zapytaj Krystyne na jakim winie robila i zrob na takim samym, wtedy bedziesz miala pewnosc ale jeszcze raz powtarzam moje wino bardzo dlugo stalo a bylo wczesniej zaczete, jest cieplo i pewnie sie zepsulo, jak je powachalam wydawalo sie ok ale nie bylo
Flaszki to ja już dawno nie mam i nie mogę dokładnie pokazac jakie ono było. Na etykiecie pisało tylko białe. półwytrawne. A samo ciasto, po złożeniu do kupy, pachniało cudnie.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
dziękuję Krystyno!!!
jak ono "niewinne" w działaniu to się z nim zmierzę.tylko dziś to nie...ale w tym tygodniu na pewno.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy