Tytuł i przepis pochodzą z miesięcznika Ty i Ja. Chociaż w nazwie jest "wiosenna" można robić ją cały rok. Pierwszy raz ugotowałam ją wiele lat temu, a teraz tylko powtarzam. Nadaje się na bardziej uroczyste okazje. Proporcja dla 4 osób.
Składniki
40 - 50 dkg pieczarek (białe, o zamkniętych kapeluszach - najlepiej małe)
1 średnia cebula
4 dkg masła
3 - 4 dkg mąki
1 litr rosołu (może być z kostki przecedzony) lub wywaru z jarzyn ( też z kostki )
sól, pieprz
sok z pół cytryny
3 - 4 łyżki gęstej śmietany
trochę najdrobniej posiekanej naci pietruszki
Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kilkanaście (12 - 16) najmniejszych odkładamy, resztę przepuszczamy przez maszynkę lub mielemy jak najdrobniej w blenderze. Cebulę drobniutko siekamy i wraz z pieczarkami zmielonymi oraz całymi dusimy w 4 dkg masła na małym ogniu, mieszając, by się przyrumieniły.Całe pieczarki wyjmujemy i odkładamy.
Uduszone z cebulą mielone pieczarki oprószamy mąką, krótko przesmażamy i powoli, stale mieszając, zalewamy rosołem lub wywarem z jarzyn. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę rosołu. Po 15 minutach gotowania zupę przysmaczamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i wreszcie podprawiamy śmietaną. Do gotowej zupy wkładamy uduszone w maśle całe pieczarki.
Zupę podajemy na talerzach lub w filiżankach, dając po 3 - 4 całe pieczarki na osobę i lekko oprószamy posiekaną pietruszką.
Składniki
40 - 50 dkg pieczarek (białe, o zamkniętych kapeluszach - najlepiej małe)
1 średnia cebula
4 dkg masła
3 - 4 dkg mąki
1 litr rosołu (może być z kostki przecedzony) lub wywaru z jarzyn ( też z kostki )
sól, pieprz
sok z pół cytryny
3 - 4 łyżki gęstej śmietany
trochę najdrobniej posiekanej naci pietruszki
Pieczarki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Kilkanaście (12 - 16) najmniejszych odkładamy, resztę przepuszczamy przez maszynkę lub mielemy jak najdrobniej w blenderze. Cebulę drobniutko siekamy i wraz z pieczarkami zmielonymi oraz całymi dusimy w 4 dkg masła na małym ogniu, mieszając, by się przyrumieniły.Całe pieczarki wyjmujemy i odkładamy.
Uduszone z cebulą mielone pieczarki oprószamy mąką, krótko przesmażamy i powoli, stale mieszając, zalewamy rosołem lub wywarem z jarzyn. Gdyby była zbyt gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę rosołu. Po 15 minutach gotowania zupę przysmaczamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i wreszcie podprawiamy śmietaną. Do gotowej zupy wkładamy uduszone w maśle całe pieczarki.
Zupę podajemy na talerzach lub w filiżankach, dając po 3 - 4 całe pieczarki na osobę i lekko oprószamy posiekaną pietruszką.