- Paź 5, 2010
- 144
- 0
- 0
Zmodyfikowany przepis z Poradnika Domowego
Biszkopt:
szklanka mąki,
5 jaj,
szklanka cukru,
łyżka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
op. galaretki wiśniowej,
op. budyniu waniliowego bez cukru,
50 dag wydrylowanych wiśni (użyłam tych z kompotu),
2 szklanki kompotu wiśniowego,
pół szklanki cukru,
375 g masła lub margaryny
Do polania:
ulubiona polewa
Biszkopt: z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz mąką i proszkiem. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, piec ok. ½ h w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Piekłam w blaszce o wymiarach 36x24 cm.
Krem: połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretowo-budyniowej (ale nie oziębionej). Na koniec wymieszać z wiśniami. Masę rozsmarować ma cieście, polać polewą. Smacznego!
*Ciasto nie jest bardzo kwaśne - zasługa intensywnie wiśniowego kremu

Biszkopt:
szklanka mąki,
5 jaj,
szklanka cukru,
łyżka octu,
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
op. galaretki wiśniowej,
op. budyniu waniliowego bez cukru,
50 dag wydrylowanych wiśni (użyłam tych z kompotu),
2 szklanki kompotu wiśniowego,
pół szklanki cukru,
375 g masła lub margaryny
Do polania:
ulubiona polewa
Biszkopt: z białek ubić sztywną pianę, następnie nadal ubijając dodawać stopniowo cukier i żółtka. Wymieszać pianę z octem oraz mąką i proszkiem. Wylać ciasto na natłuszczoną blachę, piec ok. ½ h w nagrzanym do 170 stopni piekarniku. Piekłam w blaszce o wymiarach 36x24 cm.
Krem: połowę kompotu zagotować i rozpuścić w nim galaretkę. Pozostały zimny kompot wymieszać z proszkiem budyniowym a następnie z płynną galaretką i mieszając zagotować. Masło utrzeć z cukrem na puszysty krem. Wciąż ucierając dodawać po łyżce ostudzonej masy galaretowo-budyniowej (ale nie oziębionej). Na koniec wymieszać z wiśniami. Masę rozsmarować ma cieście, polać polewą. Smacznego!
*Ciasto nie jest bardzo kwaśne - zasługa intensywnie wiśniowego kremu
