Przepis znalazłam w ub. roku w "Poradniku Domowym" i robię często, gdy pojawią się wiśnie.
Spód oryginalny:
100 gr. pokruszonych herbatników
100 gr. masła
1 op. cukru waniliowego
Herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem i wylepiamy masą tortownicę (boki i dno). Odstawiamy w chłodne miejsce.
Spód ze zdjęcia:
125 gr. masła
niepełna szklanka płatków owsianych
200 gr. zmielonych herbatników
2 łyżki cukru
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki i herbatniki, mieszamy, dodajemy cukier (niekoniecznie).
Masą wylepiamy dno i boki natłuszczonej tortownicy.
Wiśnie
1 kg wiśni
3 łyzki cukru
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Kiedy puszczą sok, wrzucamy do rondelka i dusimy odkryte 10 minut. Studzimy i osączamy z soku.
Beza
5 białek
150-200 gr. cukru
100 gr mielonych orzechów włoskich ( w oryginale laskowe)
1 łyżka mąki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo.
Orzechy mieszamy z mąką i wsypujemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy.
Na schłodzony spód wykładamy wiśnie, na to pianę i wkładamy do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia bezy.

Spód oryginalny:
100 gr. pokruszonych herbatników
100 gr. masła
1 op. cukru waniliowego
Herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem i wylepiamy masą tortownicę (boki i dno). Odstawiamy w chłodne miejsce.
Spód ze zdjęcia:
125 gr. masła
niepełna szklanka płatków owsianych
200 gr. zmielonych herbatników
2 łyżki cukru
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki i herbatniki, mieszamy, dodajemy cukier (niekoniecznie).
Masą wylepiamy dno i boki natłuszczonej tortownicy.
Wiśnie
1 kg wiśni
3 łyzki cukru
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Kiedy puszczą sok, wrzucamy do rondelka i dusimy odkryte 10 minut. Studzimy i osączamy z soku.
Beza
5 białek
150-200 gr. cukru
100 gr mielonych orzechów włoskich ( w oryginale laskowe)
1 łyżka mąki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo.
Orzechy mieszamy z mąką i wsypujemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy.
Na schłodzony spód wykładamy wiśnie, na to pianę i wkładamy do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia bezy.