Wiśniak

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Przepis znalazłam w ub. roku w "Poradniku Domowym" i robię często, gdy pojawią się wiśnie.
icon_smile.gif


Spód oryginalny:
100 gr. pokruszonych herbatników
100 gr. masła
1 op. cukru waniliowego
Herbatniki mieszamy z rozpuszczonym masłem i cukrem i wylepiamy masą tortownicę (boki i dno). Odstawiamy w chłodne miejsce.

Spód ze zdjęcia:
125 gr. masła
niepełna szklanka płatków owsianych
200 gr. zmielonych herbatników
2 łyżki cukru
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy płatki i herbatniki, mieszamy, dodajemy cukier (niekoniecznie).
Masą wylepiamy dno i boki natłuszczonej tortownicy.

Wiśnie
1 kg wiśni
3 łyzki cukru
Wiśnie drylujemy, zasypujemy cukrem. Kiedy puszczą sok, wrzucamy do rondelka i dusimy odkryte 10 minut. Studzimy i osączamy z soku.

Beza
5 białek
150-200 gr. cukru
100 gr mielonych orzechów włoskich ( w oryginale laskowe)
1 łyżka mąki
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier stopniowo.
Orzechy mieszamy z mąką i wsypujemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy.
Na schłodzony spód wykładamy wiśnie, na to pianę i wkładamy do nagrzanego do 160 st.C piekarnika. Pieczemy ok. 30 minut do zrumienienia bezy.

wisniak1jx.jpg


wisniak10zl.jpg
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Malinna - tak nie wolno ;) :mrgreen:

Jakie to musi być pyszne :dump:
Heh a ja w pracy...
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Przepraszam. :mrgreen:

Pyszne było. Bardzo!
 

Malinna

Member
Paź 22, 2004
1,819
0
0
Marghe, nie podpiekam Wstawiam do lodówki i jest OK. Potem i tak się piecze z resztą składników. Nic nie nasiąka i nie przecieka.
Ten spód z płatkami trochę nadto był kruchy niż bym chciała.
icon_smile.gif
 

alice

Member
Wrz 13, 2004
857
0
0
Ciasto jest pyszne, ale beza mi nie wyszła krucha i chrupiąca . Nawet po wierzchu. Gumowata chociaż b. dobra. Co zrobiłam nie tak ?
icon_sad.gif
 

annia28

Member
Lip 11, 2005
308
0
0
Witam!!!
Mnie też beza nie wyszla chrupiąca - ale i tak było pyszne - szczególnie ten spód (zrobiłam z przepisu ze zdjęcia heh) - muszę coś wykombinować innego z tym spodem - bo jest pyszny!!
pozdrooffka!! A
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy