Jak dobrze poszukać, to w miesięczniku "Kuchnia" można znależć sporo doskonałych przepisów, a do tego mało pracochłonnych. I znów nie wiem, czy to ma być zaliczone do deserów ogólnie, czy do wiśniowych. Nieważne - żeby tylko smakowało. Mnie smakuje bardzo, bo właśnie w tej chwili zajadam ten ciepły deser. Podaję proporcje dla 4 osób.
Składniki
1 kg dorodnych wiśni
1/2 litra białego wina
25 dkg cukru
skórka otarta z 1 cytryny
5 białek
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Wiśnie drylujemy i dusimy do miękkości w winie z cukrem i skórką cytrynową. W przepisie nie podano jakie to ma być wino, więc wzięłam to, co miałam w domu, czyli półwytrawne.Według mnie może być i półsłodkie. Uduszone wiśnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, albo czterech żaroodpornych kokilek, obkładamy ubitą na sztywno pianą z białek, wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsuwamy do nagrzanego do 120 st. piekarnika i pieczemy 15 minut, tyle, żeby piana nabrała lekko złotawego koloru. Podajemy ciepłe. Jest doskonałe.
Składniki
1 kg dorodnych wiśni
1/2 litra białego wina
25 dkg cukru
skórka otarta z 1 cytryny
5 białek
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta cynamonu
Wiśnie drylujemy i dusimy do miękkości w winie z cukrem i skórką cytrynową. W przepisie nie podano jakie to ma być wino, więc wzięłam to, co miałam w domu, czyli półwytrawne.Według mnie może być i półsłodkie. Uduszone wiśnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, albo czterech żaroodpornych kokilek, obkładamy ubitą na sztywno pianą z białek, wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem. Wsuwamy do nagrzanego do 120 st. piekarnika i pieczemy 15 minut, tyle, żeby piana nabrała lekko złotawego koloru. Podajemy ciepłe. Jest doskonałe.