h-elen @ 8 Jul 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1533219Czy to wiśniowe nadzienie nadaje się też do przekładania tortów? Na zdjęciu Maraa widać zwartą masę, która ładnie się kroi.
Doradźcie, proszę
Nadaje się, ale trzeba dać ciut więcej skrobi na wszelki wypadekPoza tym można spokojnie dać żelatynę zamiast skrobi, choć konsystencja będzie już inna.![]()
Buka @ 9 Jul 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1533405Myślicie, że da się zapasteryzować na zimę?Cinka wyżej dobrze pisze, po jakimś czasie masa robi się płynna, ale z drugiej strony sos słodko kwaśny też jest zagęszczony skrobią, a przechowuje się przez zimę dobrze. Może jednak mała ilość tej skrobi i to, że sos jest też zagęszczony pomidorami, ma wpływ na to![]()
neteczka @ 11 Jul 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1533701Ja robiłamu frużelinę w słoiki(a to przecież prawie to samo).No nie do końca to samo, bo we frużelinie czynnikiem zagęszczającem jest pektyna, a nie skrobia.
Joanna @ 11 Jul 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1533731No nie do końca to samo, bo we frużelinie czynnikiem zagęszczającem jest pektyna, a nie skrobia.A tu ?Skład identyczny.Może skrobi troszkę więcej,ale reszta bez zmian.
Joanna @ 11 Jul 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1533745Deser ze zdjęcia nazwałabym kisielem wiśniowym, bo dla mnie frużelina powinna być z pektyną. Ale nie twierdzę, że mam rację. Tak mi się po prostu kojarzyPoszperałam w necie i znalazłam "naście"przepisów gdzie taki właśnie sos nazywany jest frużeliną.Nasza Poser też podaje przepis tylko ze skrobią klik.
Dorotuś na MW dodatkowo daje żelatynę klik
Jednak nieważne jak toto się nazywa,ważne,że jest pyyyszne![]()
Dziś zakupiłam skrobię kukurydzianą i kolejna "frużeliną"będzie z nią.Ciekawa jestem różnicy w smaku![]()
Bardzo się cieszę,że moje ciasto stało się inspiracją dla Twojego![]()
neteczka @ 11 Jul 2014 napisał:index.php?act=findpost&pid=1533753Bardzo się cieszę,że moje ciasto stało się inspiracją dla Twojego![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.