- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Wiśniowo-kokosowe ciasto z kruszonką
tu oryginał na pyszne ,łatwe ciasto
http://tartelette.blogspot.com/2007/06/che...offee-cake.html
kruszonka
5 łyżek masła, temp. pokojowej
1 / 4 szklanki i cukru
1 / 4 szklanki cukru brązowego
1 / 3 szklanki i mąki
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 2 szklanki migdałów, posiekanych
1/2łyżeczki imbiru w proszku
Rozdrobnić wszystkie składniki oprócz migdałów w w malakserze ,dodać migdały i wymieszać
Na ciasto:
2 szklanki wydrylowanych ,lekko osaczonych wiśni ,posypać 2 łyżkami mąki i wymieszać ,odstawić
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki cukru
starta skórka z jednej cytryny
6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego -nie dałam bo nie mam dałam w to miejsce łyżeczkę wódki
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórek kokosowych ,moje to te grube więc dałam więcej ok szklanki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C Wysmarować małą kwadratową foremkę masłem -moja ma ok 20x20cm
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, soda do pieczenia, cynamonem solą i wiórkami
W drugiej misce ubić masło z cukrem ,starta skórką z cytryny ,dodawać po jednym jajku ,ubić Zmniejszyć prędkość robota i powoli dodawać na przemian sucha mieszankę i mleko kokosowe ,ekstrakt kokosowy dodać ,wymieszać
Dodać wiśnie delikatnie wymieszać
Przełożyć do formy ,posypać kruszonką i piec ok 50-60 minut

tu oryginał na pyszne ,łatwe ciasto
http://tartelette.blogspot.com/2007/06/che...offee-cake.html
kruszonka
5 łyżek masła, temp. pokojowej
1 / 4 szklanki i cukru
1 / 4 szklanki cukru brązowego
1 / 3 szklanki i mąki
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 2 szklanki migdałów, posiekanych
1/2łyżeczki imbiru w proszku
Rozdrobnić wszystkie składniki oprócz migdałów w w malakserze ,dodać migdały i wymieszać
Na ciasto:
2 szklanki wydrylowanych ,lekko osaczonych wiśni ,posypać 2 łyżkami mąki i wymieszać ,odstawić
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
2/3 szklanki cukru
starta skórka z jednej cytryny
6 łyżek masła o temperaturze pokojowej
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu kokosowego -nie dałam bo nie mam dałam w to miejsce łyżeczkę wódki
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki wiórek kokosowych ,moje to te grube więc dałam więcej ok szklanki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C Wysmarować małą kwadratową foremkę masłem -moja ma ok 20x20cm
Połączyć mąkę z proszkiem do pieczenia, soda do pieczenia, cynamonem solą i wiórkami
W drugiej misce ubić masło z cukrem ,starta skórką z cytryny ,dodawać po jednym jajku ,ubić Zmniejszyć prędkość robota i powoli dodawać na przemian sucha mieszankę i mleko kokosowe ,ekstrakt kokosowy dodać ,wymieszać
Dodać wiśnie delikatnie wymieszać
Przełożyć do formy ,posypać kruszonką i piec ok 50-60 minut
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: