- Maj 5, 2010
- 1,297
- 0
- 0
3 kg truskawek
* 1 kg wiśni wydrylowanych
* 600-700 g cukru
* 100 g gorzkiej czekolady
* 6-8 łyżek gorzkiego ciemnego kakao
truskawki i wiśnie raczej razem nie dojrzewają ,więc ja zawsze mrożę więcej truskawek i do dżemu daję rozmrożone i osączone z nadmiaru soku.
W garnki wymieszać owoce i zasypać cukrem (można oczywiście osobno), odstawić na 3-4 godziny.
Owoce lekko zgnieść, zagotować na małym ogniu i gotować ok. godzinę. Zostawić, aż ostygną (najlepiej do następnego dnia) i gotować ok 2 godz.
Pod koniec gotowania dodać czekoladę połamaną na małe kawałki i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorący dżem nakładać do czystych słoiczków, zakręcać i pasteryzować 10 min.
* 1 kg wiśni wydrylowanych
* 600-700 g cukru
* 100 g gorzkiej czekolady
* 6-8 łyżek gorzkiego ciemnego kakao
truskawki i wiśnie raczej razem nie dojrzewają ,więc ja zawsze mrożę więcej truskawek i do dżemu daję rozmrożone i osączone z nadmiaru soku.
W garnki wymieszać owoce i zasypać cukrem (można oczywiście osobno), odstawić na 3-4 godziny.
Owoce lekko zgnieść, zagotować na małym ogniu i gotować ok. godzinę. Zostawić, aż ostygną (najlepiej do następnego dnia) i gotować ok 2 godz.
Pod koniec gotowania dodać czekoladę połamaną na małe kawałki i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorący dżem nakładać do czystych słoiczków, zakręcać i pasteryzować 10 min.
Ostatnią edycję dokonał moderator: