WIŚNIOWY CZEKODŻEM

lena7900

Member
Maj 5, 2010
1,297
0
0
3 kg truskawek
* 1 kg wiśni wydrylowanych
* 600-700 g cukru
* 100 g gorzkiej czekolady
* 6-8 łyżek gorzkiego ciemnego kakao

truskawki i wiśnie raczej razem nie dojrzewają ,więc ja zawsze mrożę więcej truskawek i do dżemu daję rozmrożone i osączone z nadmiaru soku.

W garnki wymieszać owoce i zasypać cukrem (można oczywiście osobno), odstawić na 3-4 godziny.
Owoce lekko zgnieść, zagotować na małym ogniu i gotować ok. godzinę. Zostawić, aż ostygną (najlepiej do następnego dnia) i gotować ok 2 godz.
Pod koniec gotowania dodać czekoladę połamaną na małe kawałki i kakao. Dokładnie wymieszać i gotować do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorący dżem nakładać do czystych słoiczków, zakręcać i pasteryzować 10 min.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy