- Sty 27, 2006
- 4,371
- 1,781
- 113



1 1/4 szklanki gęstej ubitej smietany
120 g cukru pudru
500 g wisni
Rozgniesc wisnie, trochę odsączyc. Polączyc smietanę z cukrem, wymieszac z wisniami. Na pucharek nalozyc kolnierz z papieru lub z folii aluminiowej. Kolnierz z folii będzie szczelny, ale gora moze zgniesc się, jesli będziemy nieostrozne. Kolnierzyk z papieru jest sztywniejszy, ale uzywając papieru jest potrzebny idealnie rowny pucharek, to znaczy, zeby nie rozszerzal się albo nie zwęzal się w gorze. Wlac masę do przygotowanych pucharkow wyzej brzegu pucharka. Wstawic do zamrazarki na co najmniej 3-4 godziny. Potem kolnierzyk zdjac, na nozkę pucharka zawiązac serwetkę (bo moze cieknąc) Gorę ozdobic jagodami.
idea z "Ilustrowana encyklopedia kuchni swiata" wyd. Elipsa-Watra, 1993