Krem jest bardzo łatwy do przyrządzenia, przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Jest to deser wyjątkowo odświeżający, odżywczy, bogaty w witaminy i dlatego szczególnie godny polecenia w miesiącach zimowych.
Składniki
sok i skórka otarta z 2 cytryn
3 jajka (żółtka i białka osobno)
15 dkg cukru
Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodając po trochu sok i skórkę z cytryn. Po 30 minutach ucierania krem ma dość. Ja ułatwiłam sobie sprawę malakserem i skróciłam czas ucierania, bacząc, żeby cukier nie "trzeszczał", tylko był na gładko ukręcony z dodatkami. Mogłam co prawda wziąć cukier puder, ale akurat go zabrakło, a i on niedokładnie ukręcony jest wyczuwalny w gładkim kremie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkowo - cytrynową. Krem przekładamy do szklanej salaterki i podajemy ozdobiony malutkimi bezami (kupne), makaronikami lub biszkoptami.
Składniki
sok i skórka otarta z 2 cytryn
3 jajka (żółtka i białka osobno)
15 dkg cukru
Żółtka ucieramy do białości z cukrem, dodając po trochu sok i skórkę z cytryn. Po 30 minutach ucierania krem ma dość. Ja ułatwiłam sobie sprawę malakserem i skróciłam czas ucierania, bacząc, żeby cukier nie "trzeszczał", tylko był na gładko ukręcony z dodatkami. Mogłam co prawda wziąć cukier puder, ale akurat go zabrakło, a i on niedokładnie ukręcony jest wyczuwalny w gładkim kremie. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą żółtkowo - cytrynową. Krem przekładamy do szklanej salaterki i podajemy ozdobiony malutkimi bezami (kupne), makaronikami lub biszkoptami.