włoska zupa pomidorowa

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
składniki:

  • 7 dojrzałych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • lubczyk
  • skórka z cytryny
  • pieprz
  • sól
  • świeża bazylia
  • szałwia
  • ew. białe wino
Pomidory lekko naciąć na krzyż i sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę.
Cebulę posiekać drobno, przyrumienić na oliwie na złoty kolor w garnku, w którym będzie gotowana zupa. Dodać pokrojone dowolnie pomidory, liść laurowy, lubczyk i skórkę z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem kilka minut co chwila mieszając. Zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10 minut. Dodać posiekaną bazylię i szałwię (odrobinkę zostawić do dekoracji) oraz jak ktoś lubi odrobinę białego wina.
Już w talerzach można udekorować kleksem kwaśnej śmietany i posypać resztką posiekanej bazylii i szałwii.

Ta zupa ma to do siebie, że najbardziej nam smakuje, gdy zachowam kolejność dodawania poszczególnych składników. Jeśli coś pomieszam, smakuje inaczej
gruebel_2.gif


Teraz, latem, wolimy taką wersję tej zupy. Zimą jemy ją z ryżem.

 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy