- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Wypiek dla wszystkich miłośników chleba i czekolady - włoski chleb, tradycyjnie podawany z serem mascarpone lub gorgonzolą i kieliszkiem czerwonego wina.
250 ml wody
500 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem, kakao i taką ilością mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.
W tym czasie bardzo drobno posiekać czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).
Do ciasta dodać rozpuszczone masło, sól i resztę mąki. Wyrabiać przez 5 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Piec chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika wodą i piec dalsze 20 min.
Studzić na kratce.

250 ml wody
500 g mąki pszennej typ 650
7g drożdży instant ( 1 opakowanie)
3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki masła
2 łyżki ciemnego kakao
50 g czekolady
Drożdże wymieszać z ciepłą wodą, cukrem, kakao i taką ilością mąki, by osiągnąć konsystencję gęstej śmietany. Pozostawić na 20 minut.
W tym czasie bardzo drobno posiekać czekoladę ( ja zrobiłam to w malakserze).
Do ciasta dodać rozpuszczone masło, sól i resztę mąki. Wyrabiać przez 5 minut.
Z ciasta uformować prostokąt, posypać pokruszoną czekoladą, zwinąć i ponownie dokładnie wyrobić, by czekolada wymieszała się równomiernie z ciastem. Uformować bochenek i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
Piekarnik rozgrzać do 220 st.
Piec chleb najpierw 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180 st, spryskać wnętrze piekarnika wodą i piec dalsze 20 min.
Studzić na kratce.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: