- Maj 11, 2008
- 2,420
- 2,354
- 113
Bardzo proste i szybkie do zrobienia. I do tego bardzo smaczne - maja chrupiaca skorupke i miekkie, lekko ciagnace sie wnetrze. Przepis stad.
- 3 białka
- 300 g zmielonych migdałów
- 300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
- 1 łyżka miodu lub golden syrupu
- nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płatki migdałów, creme patissiere itp.
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze.* Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
*Najlatwiej bylo mi ciasteczka formowac za pomoca 2 lyzeczek - na jedna nabieralam troche masy, zrzucalam druga wprost do miseczki z cukrem pudrem i kulalam ciasteczka.
- 3 białka
- 300 g zmielonych migdałów
- 300 g cukru pudru + więcej do obtoczenia ciastek
- 1 łyżka miodu lub golden syrupu
- nadzienie: dowolne konfitury, lemon curd, płatki migdałów, creme patissiere itp.
Wszystkie składniki zmiksować na gęstą, plastyczną masę. Masa może się kleić. Przykryć folią spożywczą, wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Po tym czasie formować z ciasta nieduże kulki, wielkości małego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze.* Układać na blaszce zachowując odstępy - ciastka podwajają objętość. Lekko spłaszczyć. Końcem drewnianej łyżki zrobić wgłębienia w ciastkach, wypełniać je niedużą ilością dowolnego nadzienia.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.
*Najlatwiej bylo mi ciasteczka formowac za pomoca 2 lyzeczek - na jedna nabieralam troche masy, zrzucalam druga wprost do miseczki z cukrem pudrem i kulalam ciasteczka.