- Sie 28, 2005
 
- 8,495
 
- 2,077
 
- 113
 
Składniki:
1 kg wolowiny bez kości ( ja najczęściej robię z karku wołowego)
2 cebule
1 łyżeczka mielonego imbiru , lepiej kawałek świeżego wielkości orzecha włoskiego
skórka pomarańczowa z 1 średniej pomarańczy
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki cukru
olej
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kawałki o boku 2,5 cm. Obrumienić na oleju ( najlepiej partiami), przekładać do garnka w którym potrawa będzie się dusić. Zalać niewielką ilością wrzątku, zagotować, odstawić, odlać wodę. Na patelnie, na której była smażona wołowina, wrzucić pokrojone drobno cebule, kawałek posiekanego imbiru i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Podsmażać do zeszklenia cebuli, całość wraz z tłuszczem przełożyć do garnka z mięsem. Dodać sos sojowy, wino ( powinno być ryżowe, ale ja daję białe wytrawne) i cukier. Zalać zimną wodą tak, żeby przykryło zawartość i dusić na malutkim ogniu ( albo wstawić do piekarnika, przykryte) tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawać koniecznie z ryżem. Pałeczki ? obowiązkowe
		
	
	
		
			
		
		
	
	
		
			
		
		
	
qd, wielbicielka kuchni chinskiej
	
		
			
		
		
	
			
			1 kg wolowiny bez kości ( ja najczęściej robię z karku wołowego)
2 cebule
1 łyżeczka mielonego imbiru , lepiej kawałek świeżego wielkości orzecha włoskiego
skórka pomarańczowa z 1 średniej pomarańczy
4 łyżki sosu sojowego
3 łyżki białego wytrawnego wina
2 łyżeczki cukru
olej
Wykonanie:
Wołowinę pokroić w kawałki o boku 2,5 cm. Obrumienić na oleju ( najlepiej partiami), przekładać do garnka w którym potrawa będzie się dusić. Zalać niewielką ilością wrzątku, zagotować, odstawić, odlać wodę. Na patelnie, na której była smażona wołowina, wrzucić pokrojone drobno cebule, kawałek posiekanego imbiru i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową. Podsmażać do zeszklenia cebuli, całość wraz z tłuszczem przełożyć do garnka z mięsem. Dodać sos sojowy, wino ( powinno być ryżowe, ale ja daję białe wytrawne) i cukier. Zalać zimną wodą tak, żeby przykryło zawartość i dusić na malutkim ogniu ( albo wstawić do piekarnika, przykryte) tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
Podawać koniecznie z ryżem. Pałeczki ? obowiązkowe
	
		
			
		
		
	
qd, wielbicielka kuchni chinskiej
Załączniki
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								
				
		
			
