- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Przepis mojej przyjaciółki, wielokrotnie testowany
WOŁOWINA Z GRZYBAMI MUN
Ładny kawałek wołowiny bez kości - nie polędwica - ilość wedle uznania
Spora garść grzybów MUn
Alkohol - jakiś łiskacz albo coś innego w miarę wytrawnego
Sos sojowo - grzybowy
Kostka grzybowa lub "wywar grzybowy"
pieprz
Olej/oliwa do smażenia
1 papryczka chilli świeża lub suszona
ew. orzeszki arachidowe (mogą być uprażone lub nie)
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić
Mięso pokroić na małe, cieniutkie plasterki - jakieś 2 cm na 2 (maximum )
Olej rozgrzać, wrzucić mięso, podsmażyć. Jak zacznie puszczać soki podlać alkoholem. Dodać sporo sosu grzybowo sojowego, wrzucić kostke, podlać gorącą wodą (oczywiście, kostke można wcześniej we wrzątku rozpuścić i tym rosołkiem podlewać). Doprawić pieprzem, wrzucić papryczka. Dusić do miękkości (ja dusiłam w szybkowarze - uwaga.. sosu ma być sporo)
Próbować i w razie konieczności dodawać sos i rosołek. Ostrożnie z solą - sos jest dość słony
Grzyby pokroić drobno - mogą być paseczki.
Wrzucić do mięsa.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 kubka zimnej wody. Wlać do mięsa. Wymieszać. Podawać z ryżem
WOŁOWINA Z GRZYBAMI MUN
Ładny kawałek wołowiny bez kości - nie polędwica - ilość wedle uznania
Spora garść grzybów MUn
Alkohol - jakiś łiskacz albo coś innego w miarę wytrawnego
Sos sojowo - grzybowy
Kostka grzybowa lub "wywar grzybowy"
pieprz
Olej/oliwa do smażenia
1 papryczka chilli świeża lub suszona
ew. orzeszki arachidowe (mogą być uprażone lub nie)
1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Grzyby zalać wrzątkiem i odstawić
Mięso pokroić na małe, cieniutkie plasterki - jakieś 2 cm na 2 (maximum )
Olej rozgrzać, wrzucić mięso, podsmażyć. Jak zacznie puszczać soki podlać alkoholem. Dodać sporo sosu grzybowo sojowego, wrzucić kostke, podlać gorącą wodą (oczywiście, kostke można wcześniej we wrzątku rozpuścić i tym rosołkiem podlewać). Doprawić pieprzem, wrzucić papryczka. Dusić do miękkości (ja dusiłam w szybkowarze - uwaga.. sosu ma być sporo)
Próbować i w razie konieczności dodawać sos i rosołek. Ostrożnie z solą - sos jest dość słony
Grzyby pokroić drobno - mogą być paseczki.
Wrzucić do mięsa.
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 1/2 kubka zimnej wody. Wlać do mięsa. Wymieszać. Podawać z ryżem
Ostatnią edycję dokonał moderator: