- Sty 5, 2006
- 7,979
- 0
- 0
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie puree: około 25 minut
Zapiekanie: 25 minut
500 g posiekanej wołowiny
3 łyżki posiekanej celubi
2 łyżki smalcu ze skwarkami
1 szklanka sosu pomidorowego
1 łyżka zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta tymianku
2 łyżki rodzynków
Puree:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
sół, pieprz, gałka muszkatołowa
tarty ser
tarta bułka
Cebulę lekko zrumienić na smalcu, włożyć posiekaną wołowinę, przesmażyć na ostrym ogniu. Dodać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok.10 minut. Dodać rodzynki.
Tak przygotowane mięso włożyć do wysmarowanego masłem naczynia i przykryć puree z ziemniaków. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką.
Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st na około 30 minut.
Potrawę podawać bardzo gorącą na obiad lub kolację z zielona sałatą przyprawioną czosnkiem.
Przygotowanie puree:
Ugotowane ziemniaki utłuc i przetrzeć przez specjalna maszynkę do puree, dodać masło i mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
To już koniec książkowego przepisu. Ja dodam od siebie, że wołowinę po ostrym obsmażeniu a przed dodaniem sosu pomidorowego dusiłabym jeszcze jakiś czas podlawszy ją wodą aż do momentu nabrania pewności, że jest wystarczająco miękka. W tym czasie woda powinna odparować. To moje subiektywne odczucie ale nie znoszę twardej wołowiny a czas podany w przepisie wydaje sie być dość krótki. No, chyba, że to będzie polędwica.
Gotowanie puree: około 25 minut
Zapiekanie: 25 minut
500 g posiekanej wołowiny
3 łyżki posiekanej celubi
2 łyżki smalcu ze skwarkami
1 szklanka sosu pomidorowego
1 łyżka zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta tymianku
2 łyżki rodzynków
Puree:
1 kg ziemniaków
1 łyżka masła
pół szklanki mleka
sół, pieprz, gałka muszkatołowa
tarty ser
tarta bułka
Cebulę lekko zrumienić na smalcu, włożyć posiekaną wołowinę, przesmażyć na ostrym ogniu. Dodać sos pomidorowy i wszystkie przyprawy. Dusić na wolnym ogniu ok.10 minut. Dodać rodzynki.
Tak przygotowane mięso włożyć do wysmarowanego masłem naczynia i przykryć puree z ziemniaków. Posypać tartym serem wymieszanym z tartą bułką.
Wstawić do piekarnika o temperaturze 200 st na około 30 minut.
Potrawę podawać bardzo gorącą na obiad lub kolację z zielona sałatą przyprawioną czosnkiem.
Przygotowanie puree:
Ugotowane ziemniaki utłuc i przetrzeć przez specjalna maszynkę do puree, dodać masło i mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
To już koniec książkowego przepisu. Ja dodam od siebie, że wołowinę po ostrym obsmażeniu a przed dodaniem sosu pomidorowego dusiłabym jeszcze jakiś czas podlawszy ją wodą aż do momentu nabrania pewności, że jest wystarczająco miękka. W tym czasie woda powinna odparować. To moje subiektywne odczucie ale nie znoszę twardej wołowiny a czas podany w przepisie wydaje sie być dość krótki. No, chyba, że to będzie polędwica.